Zo hou je je zenuwen onder controle tijdens het mennen

0
389

Ben jij zenuwachtig als je op de wagen zit? Nerveus tijdens een wedstrijd of bang dat je aanspanning aan de kletter gaat? Lees dan deze zes tips die je helpen om meer ontspannen achter je paard te zitten.

1. Zingen

Veel menners geven aan dat zingen hen helpt om te ontspannen. Dat weerhoudt je er in elk geval van om je adem in te houden, waar je paard weer zenuwachtig op kan reageren. Dus kom maar op met je lievelingsliedjes! Dat zullen de passagiers ook zeker waarderen…

2. Reële doelen

Stel je doelen niet te hoog en neem kleine stapjes in plaats van dat je jezelf en je paard overvraagt. Soms moet je tijdens het mennen je doelstelling bijstellen. Langzaam aan je comfortzone oprekken, daar komt het op neer.

3. Positief denken

Als je de aanspanning op hol ziet slaan voordat je ook maar op de bok zit, moet je dat beeld vervangen door een positieve gedachte. Neem de tijd om een fijne rit te visualiseren. Denk aan wat je graag zou willen bereiken en stel je voor dat je dat ook daadwerkelijk doet. Zet die negatieve gedachten uit je hoofd.

4. Focus op het heden

Nogmaals: vergeet ‘Wat als…’. Er is niks aan de hand. Hypnotherapeut en instructrice Amanda Kirkland-Page heeft de tip om met je tong langs je gehemelte te gaan om gefocust te blijven op het heden in plaats van dat je gedachten alle kanten op gaan.

5. Adem in, adem uit

Als je gestrest bent, vergeet je adem te halen. Adem diep in door je neus en adem rustig uit via je mond. Desnoods zeg iets kalmerends als ‘kalm’ of maak je een geluid als ‘pfffffff’ als je uitademt. Hoe vaker je dit doet, hoe rustiger je je voelt.

6. Therapie

Als je bang blijft, kun je denken aan therapie. Het werkt niet voor iedereen, maar kan ingezet worden om zelfvertrouwen op te bouwen, angsten te overwinnen of prestaties te verbeteren.

Bron: Horse&Hound

Foto: DigiShots