Yoni van Hooff: “Sparky presteert super, ondanks dat hij maar één oog heeft”

0
318

Yoni van Hooff is al vanaf jongs af aan een paardenliefhebber, dus toen ze op zichzelf ging wonen besloot ze eindelijk de stap te zetten om eens rond te kijken naar een eigen paard. Ze kwam terecht bij de mini Sparky (v. Pieter van de Bloemenstraat). Ondanks dat hij er op dat moment uitzag als een pluizebolletje én een oog mist, viel ze als een blok voor de toen 11 maanden-oude appaloosa. Ondertussen hebben ze zo’n goede bang opgebouwd dat, ondanks dat de pony een oog zicht mist, zelfs het wedstrijdrijden uitermate goed gaat.

“Ik was helemaal niet gericht naar mini’s aan het zoeken, maar toen ik Sparky tegenkwam in een advertentie wist ik gelijk dat ik bij hem langs moest gaan”, steekt ze van wal. “Hij was echt een pluizenbol en ik wist niet gelijk hoe hij uit zou groeien, maar op het moment dat hij naar ons toe kwam wist ik dat hij het gewoon zou worden, de klik was er gelijk”.

Trauma

De pony is gefokt bij stal Yellowhoeve. “Ze hadden op dat moment heel veel paarden staan, toch wist ik gelijk dat Sparky de perfecte pony voor mij was. Op dat moment was hij zijn oog al kwijt, dat is gebeurd bij een trauma toen hij pas zes weken oud was. Hij had een gescheurde oogbol en de opties waren inslapen, of zijn oog laten verwijderen. Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds blij dat zijn fokkers zijn oog hebben laten verwijderen, want anders had ik hem natuurlijk nooit kunnen kopen”.

Een week na de bezichtiging heeft Van Hooff de pony opgehaald. “Het was echt een draakje want hij was nog een hengst toen ik hem kocht. Hij beet en steigerde veel, dus ik heb hem laten ruinen zodra het mogelijk was. Daarbij is hij vanaf het begin veel in de hand geweest en heb ik hem overal mee naartoe genomen, ook naar keuringen en shows, en daar merkte ik dat hij heel graag wilde werken en leren. Hij was nog heel jong, dus ik moest hem daarin af en toe best wel afremmen omdat hij nog zo kwetsbaar was. Uiteindelijk zijn we begonnen met lange lijnen toen hij drie jaar oud was en heb ik hem zelf beleerd, tot het punt dat ik rustig in de kar kon gaan zitten. Omdat ik zelf geen ervaring had met mennen, heb ik het vanaf daar uitbesteed”.

Potentie

Ondertussen staat Sparky 1,5 jaar voor de wagen. “Afgelopen augustus zijn we onze eerste dressuurwedstrijd gestart, waar we gelijk vijf winstpunten hebben behaald”, vervolgt Van Hooff lachend. “Het was meer voor de lol, totaal niet serieus, maar hij bleek dus echt talent te hebben. Als je minipaardjes vergelijkt met shetlanders of andere kleinere pony’s, zijn ze echt veel ranker. Sparky heeft hele lange benen waardoor hij heel ruim kan bewegen. Hij wordt vijf dit jaar, maar als ik zie hoe hij zijn achterhand kan gebruiken en hoe mooi hij kan strekken, denk ik dat hij echt potentie heeft voor meer”.

Van Hooff merkt er vrij weinig van dat haar pony aan één kant blind is. “Ik vergeet het wel eens, sommige mensen komen er ook pas na een jaar achter dat hij links niks kan zien. Het enige is dat Sparky het liefst heeft dat je aan zijn linkerkant loopt, zodat hij rechts nog genoeg kan blijven zien. Dat is heel speciaal en ook een kwestie van vertrouwen”, legt ze uit. “Tijdens het rijden merk ik er weinig van. In het begin was de buiging linksom iets lastiger, maar hij was jong en zonder zicht is het dan extra moeilijk om balans te bewaren. Niemand had gedacht dat hij dit allemaal zo snel zou oppakken”.

Bewezen

Zelf had de menster nooit verwacht dat ze dit met haar pony zou kunnen doen. “Het begon als een lolletje, maar Sparky heeft zichzelf zo goed bewezen dat we er gewoon lekker mee verdergaan. Hopelijk kunnen we snel weer op wedstrijd, ik ben heel benieuwd hoe hij zich gaat ontwikkelen. Ik ben in ieder geval heel dankbaar dat we de kans hebben gekregen dat we, ondanks zijn blindheid, zo kunnen genieten en presteren”.

Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto: Kieknoe fotografie/ Privébezit