WK Tweespannen | Voor het eerst in Nederland, van 8 t/m 12 september!

0
262
DVI, Driving Valkenswaard International

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensport is het wereldkampioenschap voor tweespannen in Nederland. Volgende week (8 t/m 12 september) komen maar liefst 100 tweespannen uit 22 landen aan start op de ruime terreinen van Grandorse in Kronenberg. Het belooft een grandioze wedstrijd te worden en publiek is welkom. De organisatie is er in geslaagd om – binnen de geldende coronaregels – het mogelijk te maken om dit spannende kampioenschap van dichtbij mee te maken.

Nederland is sterk vertegenwoordigd met negen deelnemers. Onder hen regerend Nederlands kampioen Raymond Letteboer en plaatselijke favorieten Carlo Vermeulen en Stan van Eijk. Van Eijk pakte twee jaar geleden een bronzen WK medaille en zal er alles aan doen om opnieuw op het podium te belanden. Hij is tevens ambassadeur van het evenement. Bondscoach Ad Aarts ziet individuele medaillekansen maar heeft natuurlijk zijn zinnen gezet op een medaille met het Nederlandse team. In 2019 won Oranje zilver.

Thuisvoordeel Nederland?

Titelverdedigers zijn de Hongaren, die met de Duitsers gelden als de grootste concurrenten van de Nederlandse menners. Individueel werd de Hongaar Martin Hölle in 2017 en 2019 gekroond tot wereldkampioen. Ook dit jaar is hij de torenhoge favoriet. Maar doordat er de afgelopen twee seizoenen maar weinig wedstrijden waren vanwege de coronapandemie kunnen er verrassingen zijn. Bovendien hebben de Nederlandse deelnemers het ‘thuisvoordeel’.

Prachtige hindernissen

De terreinen voor het WK liggen er pico bello bij en er is een nieuwe hindernis gebouwd. Parcoursbouwer Jeroen Houterman heeft 8 selectieve obstakels bedacht voor de marathon. De ligging van de hindernissen is zo dat het publiek hun favoriet prima kan volgen. Rond de dressuur- en vaardigheidspiste geven de tribunes een prima zicht op de verrichtingen in de ring. Ongetwijfeld is de vaardigheid zondag het spannende sluitstuk, want pas na alle drie de wedstrijdonderdelen is de nieuwe wereldkampioen bekend.

Programma WK Tweespannen

Nadat de deelnemers op maandag 6 september arriveren volgt op dinsdagavond 7 september de openingsceremonie, gevolgd door een landenavond voor de deelnemende teams. Het overvolle wedstrijdprogramma start op woensdag 8 september met de veterinaire keuring. Voor de dagen daarna zijn kaarten verkrijgbaar voor het publiek:

• Donderdag 9 september: 8:15-18:40 uur Dressuur
• Vrijdag 10 september: 8:15-18:40 uur Dressuur
20:30 uur Prijsuitreiking dressuur
• Zaterdag 11 september: vanaf 8:15 uur Marathon
20.30 uur Prijsuitreiking marathon
• Zondag 12 september: 9:00-16.20 Vaardigheidsproef
16.30 uur Prijsuitreiking vaardigheid Medailleceremonie

Meer dan mennen

Er is gedurende het WK tweespannen nog meer te beleven op Grandorse. Op vrijdag 10 september kun je om 16.15u tijdens ‘Boei(t) Me’ kennis maken met de business in en rond de verrassende paardensector in Noord Limburg. Die dag is ook het Limburg paardensport Businessevent 2021. Op zondag 12 september kun je de hele dag genieten van Limburgse gastvrijheid met smakelijke gerechten uit de regio tijdens de LEF-proeverij.

Ook is er van 10.00- 15.00 uur ‘Walk Grandorse’. Bezoekers kunnen tijdens een wandeling kennismaken met de paardensport uit de omgeving van Grandorse en deelnemen aan activiteiten voor de hele familie. En op die dag zal ook het WK Bixie (mennen, dressuur en springen) voor de allerkleinste ruitertjes en menners plaatsvinden.

Voor het laatste nieuws en het bestellen van kaarten kun je terecht op www.worldhorsedriving.nl.

Bron: KNHS

Foto: MenSport