WK-pony Lars verkocht: “Er kwam een bod en dan ga je denken …”

0
272

“Soms gaat het anders in het leven dan je van tevoren hebt uitgestippeld”, zo begint Francisca den Elzen haar bericht op Facebook, waarin ze laat weten dat haar toppony Lars (voluit Albrecht’s Hoeve’s Lars) verkocht is.

Eind september gaf het duo een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, waar ook IJsbrand Chardon aan meedeed. “We raakten aan de praat, zoals dat vaak gaat, en het ging ook over Lars. De woensdag erna belde IJsbrand. Hij zei dat klanten van Bram interesse hadden in Lars. En of we hem wilden verkopen. Tja, en toen moest ik nadenken…”

Belangstelling

Er was al eerder belangstelling getoond voor haar topper. “Ik wist dus wel dat hij ‘in trek’ was. Dus we hadden het er thuis wel over gehad hoe we daar mee om zouden gaan. Het idee was eigenlijk om hem nog het WK te laten lopen, volgend jaar, en dat hij daarna inderdaad te koop zou zijn. En nu kwam IJsbrand met die vraag. Ik heb toen gereageerd dat we hem alleen voor goed geld zouden wegdoen. Afgesproken werd dat die klant dan Lars eerst een week zou proberen, bij Stal Chardon. Zo vertrok Lars naar Schipluiden.”

Lars beviel goed. “De koper had een goed gevoel bij hem en de koop werd beklonken. Lars blijft dus bij Chardon. De nieuwe eigenaresse, een Amerikaanse, komt vanaf dit voorjaar voor een langere periode naar Nederland. Ze zal als het goed is met Lars deelnemen aan het WK. Zo loopt hij zoals we hadden bedacht, een WK, alleen niet met mij!”

Dubbel gevoel

De menster heeft een dubbel gevoel over het feit dat Lars nu ‘weg’ is. “Aan de ene kant ben ik blij, het stond immers al zo’n beetje in de planning, en we hebben alles al meegemaakt en alles gewonnen wat er te winnen valt, maar aan de andere kant ga ik mijn vriendje enorm missen!”

Het duo Francisca-Lars is al jaren vooraan te vinden in de landelijke en mondiale parasport en werd meerdere keren eerste op grote wedstrijden. Op het WK van 2018 werd individueel én teamgoud binnengehaald.

Zelf opgeleid

Met name in de dressuur en de vaardigheid was het duo nauwelijks te verslaan. Francisca’s mooiste herinnering met Lars is niet toevallig een dressuurproef. Francisca: “Dat was de proef die we tijdens het WK in 2018 reden. Die liep zó lekker, het was alsof alles op z’n plek viel. De score was toen ook supergoed.”

De familie Van den Elzen kocht Lars als 3,5-jarige. Hij werd eerst onder het zadel gereden en door Francisca zelf betuigd. “Hij was echt niet altijd even gemakkelijk en ik heb heel veel van hem geleerd”, meldt ze.

Nieuwe uitdaging

De verkoop van Lars betekent niet dat Francisca de mensport vaarwel zegt. Ze heeft een nieuwe uitdaging in de vorm van de jonge (4,5-jarige) Van Dijk Superboy, een Duitse Reitpony x Welsh.

“Ik heb er ook wel weer zin in om helemaal opnieuw te beginnen”, besluit Francisca. “Opleiden vind ik toch wel heel erg leuk. ‘Bambi’, zoals we hem noemen vanwege zijn grote ogen, is net als Lars bruin, maar ietsje groter met zijn stokmaat van 1.55m. Hij pakt het werk goed op. De druk om te presteren is er nu even af, het zal we even duren voordat Bambi toe is aan een kampioenschap!”

Bron: MenSport

Foto: Bianca Douwes