Wilco: ‘Mijn grootste droom gaat hopelijk bijna uitkomen’

0
506
Wilco Cilon

“Corona heeft voor sommigen deuren gesloten, maar voor mij heeft het ook deuren geopend”, zegt Wilco Cilon. Al van kleins af aan heeft hij een passie voor paarden én voor mennen. Sinds vorig jaar heeft de inwoner van Beverwijk zijn hobby weer opgepakt.

“Ik men al mijn hele leven”, zegt Wilco tegen Mensport. “Ik ben ermee opgegroeid. Toen ik jong was, had ik paardrijles. Mijn moeder is een heel ondernemend persoon. Ze hield van gekke dingen doen. Leuke uitstapjes maken. Dus besloot ze een keer om met het hele gezin een keer met de huifkar op vakantie naar Drenthe te gaan. We reden dan van camping naar camping, en later werd dat een bijna jaarlijks uitstapje. Zo leuk! Met een Fjord voor de huifkar, en dan stond je bijvoorbeeld ineens op een rotonde in Pieterburen. We trokken altijd veel bekijks. Sindsdien ben ik besmet met met menvirus.”

Wilco werkte jarenlang in de horeca, waardoor hij minder tijd had voor het mennen. “Ik ben chefkok geweest. Dat was mijn broodwinning. Op sommige dagen was het gewoon 14-15 uur knallen. Dan heb je geen tijd meer om nog een paard te verzorgen. Daarom ben ik er mee gestopt. Ik heb ongeveer 15 jaar niet meer gereden. Tot vorig jaar. In 2018 kreeg ik een rughernia en in 2020 een nekhernia, waardoor ik afgekeurd ben. Dat gaf mij wel de ruimte om mijn passie weer te gaan uitoefenen: het mennen!”

Dochtertje heeft ook het menvirus

Omdat zijn dochtertje les kreeg bij Manege Heemskerk, rolde hij weer in het wereldje. “Nu men ik daar. En mijn dochtertje vindt het ook helemaal leuk. Ze is nu bijna 6 jaar en ze gaat ook vaak mee. Of we gaan met haar shetlander. Ze heeft de leidsels al in handen! Het is in dat gebied ook schitterend. Aan de duinrand. Ik maak veel duintochten, bosritten en ritten over de weg. Ik men ongeveer drie keer in de week met de 18-jarige Fries van mijn vader. Ja, ja, ik kom uit een echte paardenfamilie. Mijn vader is inmiddels gepensioneerd en ment zelf niet. Gelukkig krijg ik altijd hulp van Fleur Buijs. Zij is mijn vaste groom. Ze gaat mee voor het zware werk en helpt mij echt fantastisch. Ik kan zelf niet meer zwaar tillen, maar ik heb een luchtgeveerde wagen en men eigenlijk nooit langer dan 1,5 tot 2 uur.”

“Mijn grootste droom? Die gaat hopelijk bijna uitkomen. Ik zou graag een ‘bekende’ koetsier willen worden. Ik wil me gaan verhuren voor bruiloften en andere bijzondere gelegenheden. Ik ben in gesprek met de manege om dagtochten te gaan organiseren. Dat lijkt me echt geweldig.”

Wilco Cilon

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl of robert@mediaprimair.nl!