Wijzigingen in menreglement per 1 april

0
3544

Het nieuwe reglement voor mennen en mendurance gaat op 1 april 2018 in. Het reglement werd gisteravond goedgekeurd en is vandaag, 20 februari 2018, gepubliceerd.

Feedback

Het menreglement is aangepast op basis van feedback vanuit het veld tijdens o.a. de Najaarsvergaderingen van de mendistricten, zoals:

  • De SWM klasse L is wellicht iets te eenvoudig geworden.
  • De differentiatie tussen de verschillende klasse is te groot waardoor de tussenliggende stappen als groot ervaren worden (zowel van L naar M als van M naar Z).
  • Geef de deelnemers klasse Z eenmalig de mogelijkheid om terug te gaan naar het M.
    Maak het voor organisaties mogelijk om bij kleine rubrieken ook de klasse L met de klasse M in handicap te laten verrijden.
  • De wens om nieuwe KNHS-dressuurproeven te krijgen die weer iets meer uitdaging bieden dan de huidige KNHS-dressuurproeven.
  • Het menforum is ook van mening dat de differentiatie/opbouw tussen de verschillende klassen aandacht behoeft en is van mening dat dit met enkele aanpassingen verbeterd is. De nieuwe proeven dragen daar ook aan bij. Ook wordt voorzien in de wens van SWM wedstrijdorganisaties om de klasse L en M in handicap te laten verrijden.

Van klasse Z terug naar M

Ten aanzien van de wens om de klasse Z deelnemers de mogelijkheid te bieden om terug te gaan naar de klasse M heeft het menforum besloten om hiermee in te stemmen. Wel komt er een promotieplicht vanuit de klasse M naar het Z. Ook de huidige klasse M deelnemers kunnen eenmalig hun stand op 0 laten zetten als ze de promotie naar de klasse Z willen uitstellen. De deelnemers die gebruik willen maken van de mogelijkheid voor terugplaatsing of de M stand op 0 te laten zetten kunnen dit mailen (met vermelding van wagennummer en spansoort) naar mennen@knhs.nl. Deze aanvraag moet wel uiterlijk 1 maart 2018 binnen zijn.

De promotieregeling van de klasse M naar de klasse Z wordt dat dit bij 15 winstpunten mag en dat bij 30 winstpunten moet. Deelnemers met een enkelspan pony met een stokmaat kleiner dan 120cm en deelnemers met een twee- of langspan met pony’s met een stokmaat kleiner dan 108cm kunnen niet promoveren naar de klasse Z en mogen in de klasse M blijven rijden.

Bekijk het reglement hier

In de volgende editie van MenSport wordt aandacht besteed aan de reglementen van de Vaardigheid, zowel op Dressuur en Vaardigheidswedstrijden als op Samengestelde menwedstrijden.