Wibout: “Elke week genieten samen met m’n dochter Myrthe”

0
237

Wibout Hooft uit Voorthuizen is internationaal chauffeur. Hij kwam ooit in aanraking met paarden door zijn vrouw. “Zij had een eigen pony en die pony had voor de wagen gelopen.” Van het een kwam het ander en Wibout en zijn vrouw hebben ondertussen ook een hobbyfokkerij met Welsh A-pony’s. Ook zijn 13-jarige dochters genieten nu volop van de pony’s.

Als de brandweer

“Ik ben destijds met mijn schoonvader op menles gegaan in Hoevelaken bij de toenmalige menclub de Aanspanning. De pony bleek helaas niet geschikt te zijn voor de wagen. Daarom kochten we een andere bonte pony waar we mee gingen mennen, Jessy.”

Jessy is een leuke, jonge bonte pony die het zowel aangespannen als onder het zadel goed deed. ‘Mijn schoonvader en ik vonden het prachtig en dus kwam er al snel een pony bij. Dat was Gijs, een Welsh C-pony, en die ging als de brandweer.”

Hobbyfokkerij

“De menclub hield op te bestaan en dus gingen we op les bij menclub de Lange Boom in Nijkerk. We menden voornamelijk recreatief en deden wel eens mee aan een onderlinge wedstrijd. Maar het liefst menden we in het bos.”

Op een gegeven moment kreeg zijn schoonvader last van zijn handen; hij moest stoppen met mennen. Wibout: “Dat was natuurlijk erg jammer. Ik heb er toen voor gekozen om alleen verder te gaan met Gijs voor de wagen. Daarbij zijn mijn vrouw en ik ondertussen ook met de fokkerij begonnen, voor de hobby. We wilden één of twee veulens per jaar fokken en ze dan hier op laten groeien.”

Dekhengst

“Als de veulens waren uitgegroeid tot driejarigen, namen we het besluit om er zelf mee te gaan mennen of om ze te verkopen. We hadden een eigen goedgekeurde dekhengst Rötgers Siemen, waar we meerdere veulens mee hebben gefokt.”

Welsh A-pony

We hebben de keuze gemaakt voor Welsh A-pony’s, omdat het pony’s zijn die moedig en sterk zijn. Daarnaast zijn ze bereid altijd te willen werken en gaan voor je door het vuur.  Met de juiste opvoeding zijn het ook fantastische kinderpony’s. Echt een ideale menpony die je nooit in de kou laat staan.”

Jong en oud, oud en jong

“Helaas, moest ik stoppen met het mennen en minderen met de pony’s toen er een bouwcrisis was. Op dat moment was ik nog werkzaam in de bouw en tot onze spijt hebben we toen Siemen ook verkocht”, blikt Wibout terug.

Toen hun dochters groter werden, wilden zij ook gaan rijden. “Eén van hen had interesse in mennen. Bij ons ging het toen ook weer kriebelen en toen hebben we de fokkerij weer opgepakt, met twee fokmerries waar we elk jaar een veulen bij willen fokken. De meeste veulens laten we hier dus opgroeien in een gemengde kudde. We vinden het prachtig om te zien hoe jong en oud in de kudde met elkaar omgaan. Oud voedt jong op en jong houdt oud in beweging.”

Samen met dochter

“Bij toeval kwam Siemen weer op ons pad, maar ondertussen was hij al geruind en betuigd. We hebben Siemen hier weer staan en mijn dochter Myrthe vond het erg leuk om met hem te gaan mennen. Ze krijgt nu ook menles, bij Milou Huisman. Myrthe heeft het ontzettend naar onze zin en beide dochters rijden ook onder het zadel.”

Ook hijzelf is weer op menles gegaan, want: “Het begon toch weer te kriebelen. Ik ga samen met mijn dochter Myrthe elke week rijden als het mooi weer is en we hopen weer naar het bos te gaan om eindeloze ritten te maken.”

Genieten

“Ik hou het graag bij recreatief mennen; Myrthe wil misschien uiteindelijk wel aan wedstrijden deelnemen. We zien wel wat de toekomst brengt. Voor nu genieten we van Siemen en de andere pony’s. We laten er dit jaar ook eentje betuigen, want Siemen is al twintig jaar. Misschien gaat hij nog wel een paar jaar mee, maar we willen alvast een pony klaarmaken voor Myrthe, mocht Siemen het niet meer aankunnen. Dan ga ik eerst met de jonge pony mennen als hij beleerd is en Myrthe nog even met Siemen.”

Genoeg leuke dingen

“We genieten van de kudde en van het mennen en kijken uit naar het mooie weer. We krijgen dit jaar één veulen en kunnen niet wachten om er heerlijk op uit te trekken met de aanspanning en de honden. Dit najaar gaan we ook op vakantie, en de pony en honden gaan mee. We hebben genoeg leuke dingen om naar uit te kijken.”

Rianne de Bruin voor Mensport