Wereldkampioenschap vierspannen: Nederlandse team topfavoriet

0
606
Wereldkampioenschap vierspannen

We kijken er reikhalzend naar uit: het Wereldkampioenschap vierspannen, dat van 7 tot 11 oktober plaats vindt op de terreinen van regerend wereldkampioen Boyd Exell in Valkenswaard. 

Boyd Exell

Door Corona werd het WK dat aanvankelijk begin september in Kronenberg stond gepland, afgelast. De Australische vierspanrijder en regerend wereldkampioen Boyd Exell nam met de organisatie van Driving Valkenswaard International het initiatief om toch een WK te organiseren. Na overleg met de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond) en de FEI (de internationale hippische federatie) kreeg de organisatie in juli groen licht om op de terreinen van Exell Equestrian het WK te organiseren. Zo hoeft er niet, zoals bij de Olympische Spelen, een jaar geschoven te worden.

‘Coronaproof’ WK

Uiteraard wordt het een ‘Coronaproof’ WK. De grootste consequentie heeft dit voor het publiek. Een WK vierspannen in Nederland brengt altijd veel liefhebbers van de paardensport op de been, maar die worden op dit WK niet toegelaten. Het publiek kan thuis op de bank het hele evenement vanaf de eerste dag tot en met de ontknoping volgen via een livestream. Voorzitter Ludo Hertroijs van Driving Valkenswaard International legt uit: ‘We zijn heel blij dat er toch een WK is. Natuurlijk is een kampioenschap zonder publiek een kalere aangelegenheid, maar de beoefening van de sport staat voorop. Voor ons was wel een eis dat fans van de vierspansport en andere belangstellenden de wedstrijd kunnen volgen. Daarom is een livestream van alle wedstrijdonderdelen een prima alternatief.’

Nederlands team topfavoriet

Er zijn 39 rijders uit 14 landen ingeschreven voor het WK. Van deze landen zijn er 11 die met een landenteam aan de start komen. Het Nederlands team geldt als topfavoriet. Al tien keer won Oranje de wereldtitel. Twee jaar geleden moesten ze op het WK in Tryon (USA) genoegen nemen met zilver. De oranjemenners zullen daarom extra gemotiveerd zijn om een topprestatie te leveren. Gastheer Boyd Exell is titelverdediger. De vijfvoudig wereldkampioen staat met name concurrentie van de topmenners uit Nederland, België en Duitsland te wachten. Het belooft een spannende strijd te worden.

Wereldkampioenschap vierspannen

Naast de strijd om de wereldtitel voor vierspannen vindt er tijdens dit evenement ook een internationale wedstrijd op tweesterren niveau plaats voor zowel twee- als vierspannen. Hiermee wordt het een mooi gevuld wedstrijdprogramma van vier dagen internationale topmensport. Op dit moment wordt met man en macht gewerkt om de terreinen in optima forma te krijgen voor de wedstrijd. Met name de bouw van de 8 marathonhindernissen is een fikse klus.

Programma

Het wedstrijdprogramma ziet er als volgt uit:
– woensdag 7 oktober  : Veterinaire keuring
– donderdag 8 oktober : Dressuur tweespannen en vierspannen CAI**
– vrijdag 9 oktober            : Dressuur vierspannen wereldkampioenschap
– zaterdag 10 oktober      : Marathon
– zondag 11 oktober         : Vaardigheidsproef en aansluitend huldiging

Meer informatie: https://www.drivingvalkenswaard.com

Foto: Krisztina Horvàth