Weer op de goede weg

0
280
Dion en Chantalle foto: Bianca Douwes

Dion van Chantalle Boogaarts uit Dordrecht heeft als menpony alles in huis, maar gezondheidsproblemen hielden deze blikvanger enige tijd aan de zijlijn. Inmiddels is de draad weer opgepakt en liet hij in Exloo en onlangs in Kronenberg een nette verrichting zien.

Chantalle vertelt: “In 2021 kreeg Dion net voor onze deelname aan het NK een kaakontsteking.  En wel zo heftig dat onze dierenarts eigenlijk niet wist wat hij ermee aan moest en hulp van een andere in dit geval Belgische specialist inschakelde. Toen viel voor het eerst het woord tumor en ja, dan stort je wereld wel even in. Er volgden de nodige onderzoeken en uiteindelijk een operatie. Een tumor werd toen gelukkig niet gevonden, maar wel veel poreus weefsel waar je zo doorheen kon prikken en een enorme ontsteking.”

Fikse ontsteking

“Voordat Dion als 2.5-jarige werd beleerd, liet ik zijn mond preventief nakijken door een tandarts. Toen bleek een kies problemen op te leveren en die werd natuurlijk verwijderd. Vervolgens werd deze geweldige pony beleerd en ondanks dat de communicatie niet altijd vanzelf ging, deed hij altijd enorm zijn best op wedstrijden. Tot dus in 2021, die ontsteking de kop opstak. Waarschijnlijk is die ook na het trekken van die kies altijd op de achtergrond aanwezig gebleven, maar Dion heeft nooit iets van pijn of ongemak laten zien.”

IJverig en fanatiek

“Dion is na de operatie door die Belgische specialist wel een half jaar uit de training geweest en daarna ben ik weer heel rustig begonnen met het opbouwen van zijn conditie. Vanwege de ontsteking was hij in de training zijn lijf op de verkeerde manier gaan gebruiken en dat wilde ik graag weer helemaal goed krijgen. Daarom is Dion in die beginperiode niet aangespannen maar onder het zadel gereden door een goede vriendin van mij, Inge Vis van Heemst. Hij heeft via haar infra rood-behandelingen gehad en speciale Equissage Therapie. We zijn weer bij het begin, bij de basis,  begonnen en hebben hem het begrip ‘ho is ho’ bijgebracht. Zijn kracht op wedstrijd, zo ijverig en fanatiek, is ook zijn valkuil en daar hebben we echt aan gewerkt.”

Chantalle met Melle Wiebe

Oprecht geïnteresseerd

“Op grote wedstrijden kwam ik regelmatig Rudolf Pestman tegen en hij heeft me echt geholpen. Eerst door aanwijzingen te geven tijdens de wedstrijd, maar onlangs ben ik ook op trainingsweekend geweest bij hem. We zitten qua trainen echt op één lijn. Hij is zo oprecht geïnteresseerd en enthousiast. Dat geldt ook voor Saskia Siebers, zo fijn als mensen je uit liefde voor het mennen willen helpen. Dion is echt een wereldpony, hij heeft de ‘looks’, kan fantastisch lopen en wil alles voor me doen. Hij heeft alles wat nodig is voor deze sport, hopelijk ben ik goed genoeg voor hem!”

Stipjes aan de horizon

In het dagelijks leven is Chantalle werkzaam als docent bij Yuverta VMBO. Daarnaast begeleidt ze Pieter Karelse op menwedstrijden. Eerder al startte ze internationaal met Melle Wiebe. Deze eveneens New Forester is via bemiddeling van Bram Chardon verhuist naar een Hongaarse menner. “Natuurlijk heb ik met Dion wat stipjes aan de horizon, maar hij is nu pas negen jaar en ik heb helemaal geen haast. Heel fijn kunnen rijden, dat is voorlopig het allerbelangrijkste!”

GJ voor MenSport
Geen overname zonder bronvermelding