Weer een mooi ‘feestje’ in Zuidbroek

0
310
Op de foto: Roelf Lamein - winnaar vierspan pony en mede-organisator van deze wedstrijd

Voor het vijfde jaar op rij werd er tijdens het IICH Groningen een minimarathon gehouden. Deze minimarathon was niet alleen één van de wedstrijden van de Noordercup competitie, maar was voor de Noordelijke menners ook de selectiewedstrijd voor de Strijd der Districten.

Met een vol programma en een strakke planning, slaagde de organisatie erin om het maximale aantal van 60 deelnemers aan de start te laten verschijnen in de diverse verschillende rubrieken. In het ochtendprogramma was het de beurt aan de rubrieken enkelspan paard, dubbelspan pony en dubbelspan pony jeugd. Bij de enkelspannen paarden en dubbelspan pony werd er flink gestreden om een finaleplaats te behalen, want daar werden niet alleen de dagprijzen vergeven, maar ook de tickets voor de Strijd der Districten.

Jeugd ook naar Strijd der Districten

Bij de dubbelspan jeugdrubriek was Alwin Smegen, met zijn pony’s Storm en Credo, in beide manches niet alleen de snelste van zijn groep, maar ook de enige die het parcours twee keer foutloos wist af te leggen. Daarmee was hij dan ook de terechte winnaar van deze rubriek. In de jeugdrubriek verschenen drie deelnemers aan de start. De snelste foutloze combinatie was Luc Smant met zijn mooie pony Orchid’s Tessa. Hij won zijn rubriek en kreeg daarmee ook meteen een ticket voor de junior Strijd der Districten.

Finales

Bij de enkelspannen paarden kwamen vier deelnemers in aanmerking voor een finaleplaats, waarbij de deelnemers aardig aan elkaar gewaagd waren. Het kon dan ook in de finale nog alle kanten op. Voor de finale had Paul Versluis zich met zijn paard Bombarie als beste gekwalificeerd. In de finale was het verschil met de nummer twee, Henk Bos, slechts minimaal, maar ook hier was Paul de snelste en sterkste en daarmee winnaar van deze rubriek. Van de acht dubbelspannen pony’s mochten er twee door naar de finale. Met een minimaal verschil waren dat Hindriëtta Lamein en Anieke Dekker. Hindriëtta was het snelst in de basisparcoursen, maar Anieke was de in de finale toch net even sneller en nam de eerste prijs in ontvangst. Bij de dubbelspannen paarden waren het Hans Reitzema en Bert van Woudenberg die het met hun aanspanningen tegen elkaar opnamen. Het waren de zwarte Arabo-Friezen van Hans die het snelst waren en er met de eerste prijs vandoor gingen.

Huldiging Jacques Poppen

Tijdens het middagprogramma werd wereldkampioen paramennen, Jacques Poppen, door het bestuur van IICH Groningen gehuldigd voor alle mooie prestaties die hij de afgelopen jaren heeft behaald, waaronder het goud op het wereldkampioenschap in 2018. Tijdens deze huldiging werd hij door Roelf Lamein op de presentatiewagen met daarvoor zijn vierspan A-Welshjes rondgereden in de piste.

Veel pony’s in actie

’s Middags was het de beurt aan een grote groep pony’s, de enkelspan jeugdrubriek, de enkelspannen pony’s, tandem pony’s en vierspannen pony’s. Bij de tandems was Melanie Dekker de snelste. Dankzij haar snelheid konden zelfs de afgeworpen ballen in de tweede manche haar niet meer van de eerste plaats houden en daarmee werd ze winnaar van deze rubriek. De grootste rubriek was die van de enkelspannen pony, waar 6 deelnemers door mochten naar de finale. Alle zes wilden ze natuurlijk maar één ding en dat was de finale winnen. Larissa Reints, die zich als beste geplaatst had, reed de finale net niet zoals ze eigenlijk graag had gewild en zakte hierdoor naar de derde plaats. Met een verschil van slechts 0,4 seconden op de nummer twee (Betsie van der Ploeg), was het Sietske Flobbe die de snelste was en hiermee winnaar werd van de rubriek. Bij de vierspannen was het Roelf Lamein met zijn bruine A-welshjes die twee fraaie snelle rondes reed en daarmee ruimschoots de overwinning op zijn naam mocht schrijven.

De afgevaardigden naar de Strijd der Districten voor Mendistrict Noord zijn:
Enkelspan Pony:
Betsie van der Ploeg
Annechien Pol

Dubbelspan Pony:
Hindriëtta Lamein
Ties Tolner

Vierspan Pony:
Roelf Lamein
Harry Venema

Enkelspan Paard:
Henk Bos
Frans Zeinstra

Dubbelspan Paard:
Bert van Woudenberg
Nog onbekend

Junior Strijd der Districten
Luc Smant
Reno ten Hoeve
Larissa Jansma
Alwin Smegen
Lisanne Timmers
Joris Wouda

Tekst: Trijntje Lamein
Foto: Jannick Lamein