WB Mechelen: Bram Chardon derde; alle Nederlanders naar Bordeaux!

0
439
Bram Chardon Mechelen 2017 Foto FEI Dirk Caremans
Bram Chardon © FEI/Dirk Caremans

Bram Chardon was er opnieuw vooraan bij tijdens de wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Mechelen. En opnieuw moest hij het hoofd buigen voor Boyd Exell, die dit seizoen nog ongeslagen is. Verrassend tweede in de drive-off werd thuisrijder Dirk Degrieck.

De Nederlandse parcoursbouwer Johan Jacobs had een uitdagend parcours gebouwd in de met veel publiek gevulde Nekkerhal. In zijn proef leverden de kegelpoorten meer problemen op voor de rijders dan de twee marathonhindernissen.

Exell en Degrieck foutloos

Bram Chardon was de snelste rijder in de eerste omloop en bleef bovendien ook foutloos. Het leverde hem een plek op in de drive-off, samen met Boyd Exell, die 1,4 seconde langzamer was, en het jonge Belgische talent Dries Degrieck. Onze zuiderbuur mocht als eerste van start in de drive-off en reed foutloos naar een mooie tijd van 140,65 seconden. Als tweede starter dook Boyd Exell daar negen seconden onder en ook hij wist alle balletjes op de kegels te houden.

Bal eraf of toch niet?

Die resultaten verhoogden de druk op Bram, die als laatste starter wist wat hem te doen stond. Door een vroege bal richting de eerste marathonhindernis, stond Bram voor een haast onmogelijke opgave om Exell te verslaan en moest hij alle risico’s nemen. De klok stopte op 134,90 en bij het uitrijden van de piste leek dat resultaat goed voor de tweede plaats. Maar de jury was van mening dat er nog een balletjes gevallen was, waardoor Bram een plaats zakte in het klassement. Omdat Degrieck en Exell met een wildcard reden, pakte Bram wel de volle tien wereldbekerpunten.

Alle drie Nederlanders naar finale

Koos de Ronde en IJsbrand Chardon wisten zich net niet te plaatsen bij de beste drie. De Ronde, de dag ervoor nog winnaar van de opwarmronde, reed in de eerste ronde naar de derde tijd, maar maakte twee fouten. Met een vierde plek stond hij net naast de drive-off. IJsbrand Chardon leek ook op weg naar een goede klassering maar er viel een balletje bij het oprijden van de brug, de allerlaatste poort.

Met nog één wereldbekerwedstrijd te gaan, zijn zowel Koos de Ronde als Bram en IJsbrand Chardon al verzekerd van een plaats in de wereldbekerfinale, die begin februari in Bordeaux wordt verreden. De drie oranje vierspanrijders staan met 24 punten op plekken twee tot en met vier in het tussenklassement.

Uitslag wereldbekerwedstrijd Mechelen:
1. Boyd Exell (AUS) – 131,14
2. Dries Degrieck (BEL) – 140,65
3. Bram Chardon (Schipluiden) – 142,90
4. Koos de Ronde (Zwartewaal) – 148,86
5. IJsbrand Chardon (Schipluiden) – 149,97

Tussenstand wereldbekerklassement 2019/2020 na 8 van de 9 wedstrijden:
1. Boyd Exell (AUS) – 30
2. Bram Chardon (Schipluiden) – 24
2. IJsbrand Chardon (Schipluiden) – 24
2. Koos de Ronde (Zwartewaal) – 24

Bron: KNHS

Foto: FEI/Dirk Caremans