Wat een deelnemers aan SGW en minimarathon Vlietland!

0
676

Op een zonnige zondag 16 juni reisden ruim 300 ruiters, amazones en menners uit het hele land naar het mooie groene ‘Watersport- en recreatiegebied Vlietland‘ in Leidschendam – midden in de Randstad – om deel te nemen aan één van de meest spectaculaire paardensportevenementen in de regio, voor ruiters, amazones én menners!

Lange dag

De eerste ruiters reden om 8.00 uur de dressuurring binnen, de menners starten hun parcours om 11.00 uur en de laatste combinatie stond om 14.30 uur aan de start om de marathonwedstrijd af te sluiten. In beide disciplines zijn snelheid, wendbaarheid en gehoorzaamheid van groot belang om te winnen. Het vertrouwen van de mens op het paard, maar ook zeker andersom moet het paard op zijn berijder en bestuurder kunnen vertrouwen om de hindernis samen te overwinnen.

Tijdens de Minimarathon lieten de menners zien dat zij in hoog tempo de ballen op de kegels kunnen laten liggen en hoe zij in de juiste volgorde de poorten van de vaste hindernissen zo snel mogelijk en zonder fouten kunnen passeren met een hoge snelheid. Dit parcours rijden zij twee keer en de totale tijd geldt als eindtijd.

Hindernissen

In de Minimarathon rijden de enkel-, twee- en vierspannen een parcours van totaal 13 hindernissen. Eerst nemen ze een aantal hindernissen, waarbij ze met de marathonwagen in volle galop tussen twee smalle oranje kegels doorrijden waar twee ballen op liggen die ze er niet vanaf mogen tikken, want dat levert strafpunten op. In hetzelfde parcours volgen nog drie lastige vaste hindernissen, vaak verdeeld in onderdelen A t/m E waar ze zo snel mogelijk met korte en snelle bochten door de poorten moeten manoeuvreren. Zo’n vaste hindernis stond deels ook uitdagend in het water gebouwd. Zo worden de kegel- en de vaste hindernissen afgewisseld om zo snel mogelijk bij de finish te komen.

Bij de Minimarathon gaat het om snelheid, wendbaarheid en stuurmanskunst. Dit leverde een fantastisch schouwspel op.

Teamwork

Niet alleen ruiter, menner en paard moeten een goede combinatie vormen om succes te hebben. Ook de organisatie is een kwestie van teamwork. Paardensportverenigingen ‘de Blesruiters’ uit Stompwijk en ‘Koningin Emma’ uit Wassenaar organiseerden het evenement gezamenlijk. Ruim van tevoren zijn we al bezig met de voorbereidingen van dit grote evenement.

In de winter zijn we druk aan het zagen en timmeren, we bouwen prefab-hindernissen zelf. In de week voor de wedstrijd komen die uit de opslag en worden op de juiste plek neergezet en afgebouwd. In een tijdsbestek van nog geen week verschijnt een compleet strodorp en een cross-parcours met zo’n 25 hindernissen.

Vrijwilligers

Naast de harde kern organisatoren en vrijwilligers van de Stichting Eventing Zuid-Holland, zijn er ongeveer 135 vrijwilligers nodig om zo’n mooie, grote en complexe wedstrijd tot een goed eind te laten verlopen. Dit kunnen wij uiteraard niet alleen, elk jaar melden veelal onze vaste, trouwe en ervaren vrijwilligers zich aan om ons te komen helpen.

De taken variëren van hindernisjury, parkeerwachten, dierenartsassistenten tot het bewaken van overgangen voor het publiek, waar de ruiters met hun paarden in volle galop langs galopperen. Dit jaar organiseerden wij wederom een mooi gevulde loterij voor alle vrijwilligers om onze dank uit te spreken. Met als hoofdprijs; twee toegangsbewijzen voor de military in Boekelo en daarnaast vele bonnen en leuke cadeaus van onze standhouders en sponsoren.

Wedstrijdleider en voorzitter Ton Spaan kijkt zeer tevreden terug op de dag: “We hebben een geweldige dag gehad met veel zon, veel publiek en alles is goed en veilig verlopen, op naar volgend jaar”.

 

Uitslag minimarathon

Enkelspan pony’s 

  1. Aad Borst met Owen
  2. Linda Borst met Gwen
  3. Jacqueline van Bruggen met Wilgenhaar’s Sonate

Enkelspan paarden

  1. Stephanie Bank met Fay
  2. Kitty Smits- Roeling met Dirkje

Tweespan pony’s

  1. Angela van Zon met Chester & Alex
  2. Jos Stuifzand met India &Vivaldi

Tweespan paarden

  1. Erik Hoving met Wendy & Vrouwke

Vierspan pony’s

  1. P. van Doorn met Sander, Rocky, Enrico en Mano

 

De complete uitslagen zijn te vinden op www.sgwlive.nl.

Persbericht
Foto: Michele Hazelzet