Vilmos Jámbor: ”De mensport staat op een tweesprong”

0
603
Vilmos Jámbor

Vilmos Jámbor, de nieuwe rijdersvertegenwoordiger in het FEI mencomité, vertelt FEI hoe deze fantastische sport kleur in zijn leven bracht toen hij opgroeide in het communistische Hongarije. En geeft zijn mening over de mensport anno 2019.

Volmos Jámbor groeide op in Kisber, waar we het paardenras van kennen. Jámbor was opgegroeid met paarden en zijn familie waren fanatieke paardensporters. Maar toch was het de in 1984 Wereldkampioenschappen vierspannen in het Hongaarse stadje Szilvasvarad dat hem overtuigde dat zijn toekomst in deze discipline lag.

Menverslaving

Waarom is mennen zo belangrijk voor jou?
‘’Op dit moment bestaat mijn werk, bedrijf, hobby en mijn privéleven uit de mensport. Het mennen is al in mijn leven sinds dat ik geboren ben. Echter, de beslissing om mij serieus te richten op het mennen maakte ik in 1984, toen de Wereldkampioenschappen vierspannen in het Hongaarse stadje Szilvasvarad werden gehouden: George Bowman, Prins Philip, mevrouw Pirrie, Micky Flynn, Gyorgy Bardos en Laszlo Juhasz zijn verantwoordelijk voor mijn ‘menverslaving’.’’

Communistisch Hongarije

‘’Hongarije was een communistisch land. Alles was in orde, maar alles wat wel grijs. De fantastische paarden, koetsen, kleding en de media aandacht voor het WK. Het hele evenement was besmettelijk en ik was volledig besmet. Het was een ontsnapping uit de grijze wereld van het communisme. Ik zal nooit de ongelooflijke vaardigheden van Tjeerd Velstra in de dressuur vergeten, de elegantie waarmee de hertog door de glibberige hindernis 7 reed en de euforie toen Juhasz een foutloze ronde maakte in de vaardigheid. De schoonheid van paarden kan nooit vergeten worden.‘’

Dromen en nog veel meer

Wat zijn jouw mooiste prestatie in het mennen?
”Dat is een heel simpel antwoord: ik vind het al een prestatie dat ik in de sport zit. Om betrokken te zijn bij drie generaties, George Bowman, Ijsbrand Chardon, Martin Hölle en nog veel meer van mijn echte vrienden. Ook dat ik de allereerste CAIO voor enkelspannen heb georganiseerd. Daarnaast heb ik de allereerste Estlandse menners naar een internationale wedstrijd gekregen. Sinds dat ik begonnen ben, heb ik 37 menners gesponsord of gemanaged en daarvan hebben er meer dan 25 deelgenomen aan Europese en Wereldkampioenschappen, en een slordig dozijn aan medialles gewonnen. Maar al laatste, mijn grootste prestatie is om mijn dromen van 1984 en nog veel meer uit te laten komen.”

Meer officials dan deelnemers

Wat zijn de grootste problemen in het mennen?
”De mensport staat op een tweesprong. Het indoorrijden is steeds populairder. Ik geloof dat het nodig is om de categorieën uit te breiden op internationaal niveau. Het outdoorrijden moet volledig worden onderzocht zoals bijvoorbeeld de tijdsduur, grootte van de piste tijdens de dressuur en er moeten veranderingen doorgevoerd worden in de marathon. Er moet eens goed worden gekeken naar het aantal officials. Vaak zijn er meer officials dan deelnemers op een wedstrijd en zo wordt het veel te duur om een wedstrijd te organiseren.”

Onbegrijpelijke resultaten

”De behandeling van resultaten moet veranderd worden. De resultaten moeten direct begrijpelijk zijn, en niet na uren van serieus wiskundig gejongleer. Zonder de laptops of simpel verstand van mennen is het niet mogelijk. Het moet zoals de indoorwedstrijden. Daar is het na een ronde direct begrijpelijk door de simpele scores en seconden. Ik heb een systeem bedacht en uitgewerkt en ik hoop dat ik dat binnenkort kan presenteren. De mensport moet een stap vooruit gaan maken, maar de stijl en traditie moet in ere worden gehouden.”

Mennen is tijdloos

Ben je positief over de toekomst van mennen?
”Mennen is altijd goed. Mennen is nobel, vaardig en opwindend. Mennen is de enige sport in de wereld waar meer dan één mens en meer dan één dier presteert zonder direct fysiek contact. Daarnaast is mennen tijdloos. Een 12-jarige kan het opnemen tegen mensen van 80 plus. Het beste voorbeeld is Prins Philip en zijn kleindochter die beiden meededen aan de Royal Windsor Horse Show.”

Bron en foto: FEI