Vier tips voor presteren onder druk

0
502
Vlechten

Het duurt niet lang meer voordat het outdoorseizoen weer begint. Heb jij de hele winter hard getraind om zo goed mogelijk te presteren op outdoorwedstrijden? Hier vier tips die jou kunnen helpen.

1. Zoek een goede instructeur

Je moet van je trainer kunnen leren, dus het zou ideaal zijn als jouw instructeur veel ervaring heeft en dat je goed met hem kunt communiceren. In deze sport, als je in de juiste handen bent, kun je iedere dag veel leren.

2. Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je thuis helemaal voor te bereiden op de wedstrijd. Zorg ervoor dat je thuis goed hebt getraind op de dressuur, vaardigheid en/of marathon. Zo hoef je de warming-up tijdens de wedstrijd niet als een training te zien.

Zorg er ook voor dat alles zo goed mogelijk in orde is voordat je op wedstrijd gaat. Niets is zo stressvol als dat je moet zoeken naar de juiste spullen op de wedstrijd zelf. Het kan tijdens een wedstrijd al druk en chaotisch zijn en dan is het fijn als al je spullen overzichtelijk hangen en aanwezig zijn. Zorg ervoor dat alles hangt waar jij wil en ontwikkel een routine voor elke keer dat je op wedstrijd gaat.

3. Hou je aan je plan

Stel een duidelijk en gedetailleerd plan op om je aan te houden tijdens een wedstrijd. Bij een meerdaagse wedstrijd heb je voldoende tijd tussen de verschillende onderdelen. Je kunt je dus echt concentreren op iedere dag. Misschien helpt het jou om tijdens het parcours lopen aantekeningen te maken. Zo kun je later teruglezen waar de moeilijke lijnen zitten en waar je op moet letten.

4. Zorg dat je fit bent!

Niet alleen je paard moet fit aan de start verschijnen, jijzelf ook! Tijdens een meerdaagse wedstrijd ben je druk met parcours lopen, de koets verplaatsen, water slepen, enzovoort. Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je conditie niet in de weg staat van een optimale voorbereiding en prestatie.

Bron: FEI
Foto: Digishots