Veel talent op selectiedag EK Jeugd

0
1004

Op 15 februari stond de selectiedag voor het EK Jeugd op de agenda. Twintig jonge menners in verschillende leeftijdscategorieën mochten gebruik maken van de grote menbaan van de familie Chardon in Schipluiden. Bram Chardon was naast Hans Zumbrink en Christiaan Provoost ook nauw betrokken bij de organisatie ervan.

Het Nederlandse team dat in augustus mee gaat doen aan het EK in het Franse Lamotte-Beuvron zorgt voor een primeur, want nog niet eerder vaardigde Nederland een team af voor het EK Jeugd. Hans: “Het is door meerdere mensen geprobeerd om een EK-team van de grond te krijgen, maar dat mislukte iedere keer. Ditmaal hebben wij het menforum en dus de KNHS wel achter ons staan en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. District West investeert al verschillende jaren extra in de opleiding van de jeugd en dat lijkt nu dus zijn vruchten af te werpen en navolging te krijgen van de andere mendistricten.”

Dressuurproef en vaardigheidsparcours

De deelnemers legden allemaal met één of meerdere pony’s of in een enkel geval met een paard een dressuurproef af, gevolgd door een pittig en kampioenschapswaardig vaardigheidsparcours met afsluitend een bescheiden marathon inclusief waterbak. Een drukke dag dus. Alle potentiële mentalenten hadden ook nog een gesprek met Bram, waarin hij hen als ervaringsdeskundige in het rijden van internationale wedstrijden kon voorzien van tips & tricks en andere noodzakelijke informatie.

Enthousiasme en zenuwen

Ad van Roon was één van de twee juryleden tijdens de dressuurproeven. Hij beoordeelde als hoofdjury de aanspanningen vanaf de letter C. “Wat mij vandaag vooral positief opviel was het enthousiasme van de deelnemers. Jonge mensen die weten wat ze willen en duidelijk hebben toegewerkt naar vandaag. Ik zag ook wel wat zenuwen zo hier en daar, waardoor wat foutjes in de proef slopen. Maar leren omgaan met stress is ook belangrijk als je wilt meedoen aan belangrijke wedstrijden, dus wat dat aangaat paste vandaag voor iedereen goed in het leerproces.”

Medio volgende week wordt bekend gemaakt wie de Nederlandse vlag gaan vertegenwoordigen in Frankrijk.

In MenSport 2 leest en ziet u meer over deze bijzondere dag.

Bron: MenSport. Overname zonder bronvermelding niet toegestaan.