Van een pony winnen in de loterij tot het EK jeugdmennen in Frankrijk’

0
313

Op ‘’Stal Petrideko’’ in Rijsbergen gaat het men virus van vader op zoon. Peter de Koning kreeg zijn eerste pony op 8 jarige leeftijd en zoon Jacco reed al eerder pony dan hij kon lopen. Beide fanatiek in de samengestelde mensport met moeder Riëtte als vaste basis aan het roer!

Een lotje uit de loterij

Peter de Koning ging als 8 jarig jongetje naar een groot concours en kocht daar een lootje van de loterij. Het geluk was aan zijn kant, want hij ging met de hoofdprijs, een pony, naar huis. Deze pony was klein en werd voor de wagen beleerd. Hij mocht tot zijn overlijden, 6 jaar later daar blijven. Op 18 jarige leeftijd kwam er een grotere pony ,die drachtig bleek en zo was daar zijn 2span. Toen Peter 24 jaar was liep hij tegen 2 schimmeltjes aan, een pensionklant had ook 2 schimmel pony’s en daar was het langverwachte 4 span!

Windsor en NK

Peter reed met zijn pony’s bij de NKB, later de MBVAP wat vervolgens in 2002 tijdens een fusie, de voor ons inmiddels bekende KNHS werd. In 2006 ging hij met zijn vaste grooms Jeroen en Erik naar Windsor, dat jaar sloot hij af met het NK in Tilburg, waar ze Nederlands kampioen klasse 4 werden. In dat jaar werd hij ‘’sportman van het jaar’’ in gemeente Zundert en ‘’menner van het jaar.’’ ‘’In 2006 klopte alles en daar kijk ik nu nog steeds met een glimlach op terug.’’ aldus Peter. De schimmeltjes zijn kort daarop verkocht en Peter is met een jong span bruine pony’s opnieuw begonnen.

Samen op wedstrijd

‘’Terug opnieuw beginnen was op dat moment moeilijker dan een span veranderen, maar is een bewuste keus geweest.’’ Geeft Peter aan. Al snel ging de jonge Jacco met zijn welsh pony Maud mee naar de wedstrijden en reed als een echte ‘Koning op de troon’ de kinderrubrieken mee. Een heel samengesteld seizoen klasse L, reed Jacco voor het eerst in 2019. Aan het eind van het seizoen, ging Jacco in Texel met de winst naar huis. Daar besefte Peter dat hij op deze manier teveel miste van zijn zoon en besloot zijn eigen 4span te verkopen.

Van menner naar groom

Jacco had inmiddels de leeftijd dat hij niet alles klakkeloos van zijn vader aannam, waarop Peter besloot om hem bij Bram Chardon te laten lessen. Bram is de grote drive achter de jeugd en vroeg Jacco bij het jeugdteam te komen, aangezien hij nog kinderen uit die leeftijd kon gebruiken. In 2020 heeft hij hierdoor een enorme groei gemaakt, met als klap op de vuurpijl geselecteerd worden voor het EK in Frankrijk. De samenhorigheid onder de jeugdleden was fantastisch en samen hebben ze Nederland naar een zilveren plak gereden! Papa Peter was inmiddels groom, maar geniet hiervan met volle teugen. Alles samen mee te maken en de groei te zien is geweldig, ‘’Ik mis het rijden zelf totaal niet!’’ Aldus Peter.

Toekomstplannen

Jacco hoopt dit jaar weer mee te mogen naar het EK in Hongarije. Ook hiervoor wil hij de 11 jarige Maud weer inzetten. Haar opvolger Sky, een new forest van 6 jaar oud word thuis al getraind en langzaam klaar gemaakt. Toch hebben vader en zoon een grotere droom na dit pony avontuur. Moeder Riëtte fokt dressuurpaarden en de 2 jarige ruin Payerno en jaarling merrie Ripetja, beide uit de merrie La Toya (Glamourdale) en van dezelfde vader Lantanas, staan ‘gereserveerd’ voor haar mannen. Een span paarden is namelijk toch wel het ultieme einddoel. Wie er dan gaat mennen? ‘’ Ik natuurlijk’’ roept Jacco meteen, ‘’papa mag wel blijven groomen, dat gaat op zich wel goed.’’ besluit hij

Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.

Foto: Privébezit, fotograaf Cor van Dee