Toch een districtskampioenschap in Mendistrict Noord

0
320
Veerle Boomgaard
Veerle Boomgaard met haar Shetlanders. Foto: Trijntje Lamein

Stichting Mensport Nienoord was de enige organisatie die gehoor had gegeven aan de oproep van Mendistrict Noord om een districtskampioenschap dressuur en vaardigheid te organiseren. Mensport Nienoord wilde graag haar steentje bijdragen om een wedstrijd te organiseren voor de noordelijke menners. Ondanks de extra maatregelen die er genomen moesten worden, durfden zij de uitdaging uit te gaan.

Ook de noordelijke menners hadden duidelijk wel weer zin in een wedstrijd, want er waren flink veel deelnemers aan de wedstrijd. De zes dressuurringen hadden allemaal het maximumaantal deelnemers. Elke deelnemer reed twee dressuurproeven die beoordeel werden door twee juryleden.

Dressuur

Grootste groep deelnemers

In de rubriek enkelspan pony klasse B kwam de grootste groep aan de start, met maar liefst 23 aanspanningen. De kampioenstitel was hier voor de jeugdige Gwen Brontsema met Bliksem Mc Queen, die net een puntje meer behaalde dan de reservekampioen Mirjan Stadman met Rooys Frodo.

Kampioen en reservekampioen dichtbij elkaar

In de klasse L enkelspan pony zaten de nummers één en twee elkaar ook aardig op de hielen. Alie Boekelo wist echter beide proeven te winnen en werd daarmee met Black Diamond’s Purdy ook kampioen. Marianne Wijdenes met Wrentnall Red Fox moest dan ook genoegen nemen met de tweede plaats en het reservekampioenschap.

Enkelspan pony M dressuur

Voor Ellen Wijdenes was het de moeite waard om vanuit Noord-Holland naar Leek af te reizen, want de pony die zij samen met haar zus Marianne rijdt, Wrentnall Red Fox bleek goed in vorm. In de klasse M werden zij namelijk kampioen. Betsie van der Ploeg met Eikhof Boyito werd reservekampioen.

Klein maar dapper

In de samengevoegd rubriek Z en ZZ-pony’s ging de kleinste pony van het stel, samen met menster Petra Hoeksema er met de kampioenstitel vandoor. Maar ook de 22-jarige Flemingh staat nog steeds zijn mannetje. Manouk Boer wist samen met hem voldoende punten bij elkaar te rijden om reservekampioen te worden in deze rubriek.

Dubbelspannen

Gelukkig waren er ook diverse dubbelspannen naar Leek gekomen. Zowel bij de pony’s als bij de paarden waren de verschillende klassen samengevoegd zodat er ook hier kampioenen en reservekampioenen gehuldigd konden worden. Bij de pony’s zette Jeanette Rijpkema in de klasse B het hoogste resultaat neer met Weidehoek’s Esli TD en ’t Koetshuis Hamish. Carolien Fischer, die in de klasse Z uitkwam met de pony’s Frits en Lavell werd reservekampioen.

Bij de dubbelspannen paarden was het vooral de kleur zwart die we voorbij zagen komen. Het hoogste puntenaantal was hier voor Ito Werkman met Marjet en Sofie N, zodat hij uitgeroepen werd tot kampioen, gevolgd door Lysanne de Jong die met VDB’s My en VDB’s Maysee reservekampioen werd.

Kampioenstitel voor Pablo

Wim ter Hedde, die aanvankelijk in een andere rubriek met een ander paard zou starten, deed goede zaken met Pablo. Hij was de sterkste in de B dressuur en werd kampioen. Wiesje van der Woude werd reservekampioen met haar paard Lyske fan ‘e Ald Feart.

Nynke Veldhuis wint met overmacht

In de klasse L ging de winst met overmacht naar Nynke Veldhuis met haar Friese merrie Femmie Fan S. Zij had een ruime voorsprong op Ria Hettinga die dan ook naar de tweede plaats verwezen werd.

Met kop en schouders

In de klasse M paarden stak Koerina Dijkstra met Silke Bernou fan ‘e les met kop en schouders boven de concurrentie uit. Zij werd kampioen in deze rubriek. Marian Bos had een goede ruil met haar echtgenoot gedaan. Zij bracht voor het eerst Topspeed Damian uit in de klasse M en werd hier meteen reservekampioen.

Z rijders het sterkst

In de samengevoegde rubriek Z/ZZ dressuur bleken de Z rijders het sterkst. Zij ging er zowel met de kampioens- als reservekampioenstitel vandoor. Kampioen werd Liesbeth van der Wal met Rykman en Eva Poppen werd reservekampioen met PP.

Langspannen ook welkom

Ook de langspannen waren welkom tijdens dit kampioenschap. Helaas niet voldoende deelnemers om in de verschillende rubrieken een kampioenschap te kunnen verrijden, maar het werd gewaardeerd dat ook deze aanspanningen konden deelnemen. Harry Venema nam de eerste prijs in ontvangst bij de vierspannen pony’s en Harry Streutker bij de vierspannen paarden. De tandemrubriek was een gecombineerde rubriek paard/pony. Hier was de eerste prijs voor Bianca ten Hoeve met haar pony’s Lady Silver Star en Gondie.

Vaardigheid

Gedurende de hele dag werd er volgens een strak tijdschema ook de vaardigheid verreden.

Simone Ebbekink als enige foutloos

In de klasse L paarden was er slechts één deelnemer die erin slaagde om het parcours foutloos af te leggen en dat was Simone Ebbekink met haar mooie bonte Sam. Ook de barrage legde ze foutloos af. Met dit mooie resultaat was ze dan ook de terechte kampioen van deze rubriek. Koerina Dijkstra werd met Silke Bernou fan ‘e les reservekampioen.

Enkelspan paard M/Z

Helaas geen kampioenschap in deze rubriek, maar de eerste prijs ging naar Francisca den Elzen met Vandijk’s Superboy.

Veel enkelspan pony’s klasse L

De enkelspan ponyrubriek klasse L was de grootste rubriek en er moest dan ook flink gestreden worden voor het kampioenschap. Slechts één van de drie deelnemers die de barrage wist te bereiken, wist ook deze foutloos af te leggen. Het was Yvanka Brink met Mabel die kampioen werd. Femmy Ruardy liet met Veralinda van Nuova in de barrage een balletje vallen en werd reservekampioen.

Dubbel foutloos en kampioen

Drie deelnemers slaagden erin om de barrage te bereiken, maar slechts één van hen was dubbel foutloos en mocht de kampioenstitel in ontvangst nemen en dat was Lisanne Timmers met Silver. Reservekampioen werd Petra Hoeksema met Kensington.

Geen foutloze ronde

In de samengevoegde rubriek Z/ZZ pony’s was er niemand foutloos door het basisparcours gekomen. Van de deelnemers met drie fouten was Charity Frinsel het snelst en werd kampioen. Net als in de klasse M werd Petra Hoeksema hier ook reservekampioen, maar dit keer met de pony Bob.

Shettenpower

Alleen de twee zwarte shetten Chakothay en Firecracker van Veerle Boomgaard lieten alle ballen liggen in zowel het basis- als barrageparcours en namen daarmee het kampioenslint mee naar huis Tjits Rijpkema liet wel alle ballen liggen in het basisparcours, maar was een tikkeltje te langzaam en werd met Svernadet en Frida reservekampioen.

Dubbelspan pony M/Z

De enige die erin slaagde om foutloos te blijven in het basisparcours was Ramon Oosterveld met Ottewolde’s Armando en Woldberg’s Componist en daarmee was hij kampioen in deze rubriek.

Kampioenstitel voor Lysanne de Jong

Alleen Lysanne de Jong slaagde erin om foutloos door het parcours te komen en dat bracht haar met de paarden VDB’s My en VDB’s Maysee naar de kampioenstitel. Ronald Prak die nog maar pas aan zijn dubbelspan carrière is begonnen, werd met Tiemen en Just my Frisian Mona Lisa AR verdienstelijk reservekampioen.

Langspannen

Ook in de vaardigheid kwamen de langspannen aan bod. De winnaars van de rubrieken tandem pony L en vierspan pony L hadden allebei drie strafpunten. Bij de tandems was dat Bianca ten Hoeve met Gondie en Lady Silver Star en bij de vierspannen was dat Harry Venema met Westerhuis Liefje, Westerhuis Fleur, Vitor en Duncan.

Jolanda Verhoeven dubbel in de prijzen

In de sulkyrubriek reed Jolanda zowel met Beertje als meet Indy een foutloos parcours en mocht ze barrage rijden. Daar was Beertje de beste en zo werd Jolanda zowel kampioen als reservekampioen in deze rubriek.

Zowel Mendistrict Noord als Stichting Mensport Nienoord kijken met een tevreden gevoel terug op de wedstrijd en zijn blij dat er nog kampioenschappen verreden konden worden.

Tekst en foto’s: Trijntje Lamein