Tijnie van Gerdingen: “Het begrip grenzen verleggen was wel in een ander licht komen te staan in ons leven”

0
284

Het is al even geleden dat Tijnie Barney, de pony waar het allemaal mee begon, leerde kennen. Om precies te zijn was het in  2009, dat ze de kruising tussen een Shetlander en een Welsh voor het eerst zag. “Hij woonde op de kinderboerderij en was van mijn oom en tante.”

Sprong gewaagd

“Barney was enorm eenkennig en bleek niet geschikt voor op de kinderboerderij. Mijn oom en tante vroegen of Barney misschien iets voor ons was. Mijn man en ik waren inmiddels verhuisd naar een gebied waar het houden van paarden wat makkelijker was. Maar we hadden nooit nagedacht over een eigen pony en zeker niet een kleine pony. We hebben de sprong gewaagd en het toen is het paardenavontuur begonnen en tot op de dag van vandaag niet meer geëindigd.”

Buiten rijden

“Barney kon aan de longeerlijn lopen. Ik nam hem vaak mee naast de fietst, maar we wilden toch graag ook wat meer met hem doen. Ik was totaal niet thuis in het mennen. Via een hoefsmid die ook paarden beleerde is Barney uiteindelijk beleerd voor de wagen. Hij pakte dit heel goed op en het leek alsof hij het al jaren deed. Het eerste jaar dat hij bij ons was hebben we veel buiten gereden en namen we hem mee op vakantie.”

Operatie

“We verhuisden Barney naar een andere stal, waar het mennen meer in beeld was, zodat wij ook meer konden leren en ons wegwijs maken in de menwereld. Helaas raakte Barney binnen drie dagen ernstig gewond in de wei. Hij is toen geopereerd aan zijn spronggewricht, maar de kans dat hij ooit weer voor de wagen kon staan, was minimaal. We wilden hem wel graag houden, mits hij pijnvrij kon leven natuurlijk.”

Tweespan

“We wilden niet stoppen met het mennen en toen kwam onze tweede pony erbij. Pip was ook een kruising tussen een Shetlander en een Welsh. Pip liep al voor de wagen, maar had al snel de neiging voor de wagen te bokken of te slaan. Ze had een behoorlijk eigen karakter. Na vele maanden revalidatie voor Barney mocht hij weer rustig aan gaan opbouwen. Barney stond op een revalidatiestal, maar is weer terugverhuisd. Met behulp van een kennis was er opeens een tweespan geboren.”

Mendurance

“Gaandeweg komt er dan een betere wagen, tuigen werden aangeschaft voor het tweespan en we zijn ons gaan verdiepen in mendurance. Met Barney en Pip hebben we daar vele goede resultaten mogen halen en dit met plezier beoefend. We zijn zelfs kampioen geworden in de klasse drie. Pip is uiteindelijk verkocht en toen kwam er een Haflinger van dezelfde boerderij waar Barney vandaan kwam. Helaas was er geen klik en hebben we deze ook weggedaan.”

Zware klap

“Andor kwam in ons leven. Hij was een geweldige fjord met veel ervaring. Hij werd ons aangeboden door kennissen die wij hadden leren kennen in de mendurance. Na een jaar zijn we Andor aan droes verloren en dit was een hele zware klap voor ons. Barney heeft ook droes gehad en  hij is eraan geopereerd. Na zijn operatie en rustperiode zijn we het mennen weer rustig gaan oppakken.”

Kampioen

“Barney heeft veel wedstrijden gelopen. Hij liep in het M-dressuur en Z-vaardigheid. Hij was kampioen in de mendurance en heeft altijd zijn beste beentje voortgezet. Hij heeft veel meegemaakt, maar helaas kreeg hij ook nog eens een peesblessure. Hij is nu sinds ander halfjaar met pensioen en geniet enorm. Hij staat dag en nacht buiten in een kudde met vier andere shetlanders.”

Plezier verloren

“We misten het mennen enorm. Mijn man was het plezier in de paardensport volledig verloren, hij was na alle pech en het verlies van Andor niet echt happig om een nieuw paard te kopen. Maar hij zag dat ik mij ongelukkig voelde en zo is uiteindelijk Matyi op Tweede Kerstdag 2020 bij ons gekomen. Een Hongaars sportpaard die we uit Duitsland hebben gehaald.”

Grenzen verlegen

“Matyi bleek twee jaar jonger dan ons was verteld. We hadden opeens een 3,5 jarig paard die net was gecastreerd gekocht. Volgens de dierenarts was hij wel sterk en gezond, dus besloten we hem te houden. Al was het begrip grenzen verleggen wel in een ander licht komen te staan in ons leven. Hij liep voor de wagen, maar had weinig ervaring opgedaan. We hebben lessen gevolgd en die verliepen letterlijk en figuurlijk met een lach en een heleboel tranen. We hebben samen vertrouwen opgebouwd.”

Stappen terug en weer opbouwen

“We gingen steeds meer ondernemen. Hij is enorm leuk, maar heeft ook een sterke wil en mening. We gingen van een privéles naar een groepsles, maar Matyi vond dit enorm spannend. Ook hier zijn we doorheen gekomen. Soms nemen we wat stappen terug en bouwden we vanaf daar weer op. In de zomer was de eerste buitenrit. Samen met ons paard erop uit, dat zorgde ervoor dat mijn man Martin het plezier weer terugkreeg. Zonder hem had ik dit ook niet kunnen doen en we vullen elkaar in alles aan.”

Marathon

“Matyi heeft inmiddels een marathon gelopen bij ons op stal en dat deed hij geweldig. Het leek wel een geboren marathonpaard. Mijn focus ligt op de dressuur. De vaardigheid zetten we straks buiten weer voort. Ik wil eerst de basis goed verder ontwikkelen en vanaf daar gaan we wel verder. Ons eerste weekendje zit er inmiddels ook op. Ondanks dat hij het spannend vond, deed hij het erg goed op een vreemde locatie.”

Nieuwe wereld

“Dit jaar staan er nog twee weken vakantie met hem gepland. Daarnaast willen we ook weer starten in de mendurance, omdat we dit toch wel heel erg leuk blijven vinden om te rijden. Het menbloed zal er voorlopig nog wel in blijven zitten. Voor ons is er een nieuwe wereld opengegaan. En zeg nu zelf, om dit samen met je partner te kunnen doen dat is toch geweldig.”

Rianne de Bruin voor Mensport