Theo Beers: ‘Blijf leren en met plezier mennen’

0
311

Bij Theo Beers was het niet de beroemde paplepel die ervoor zorgde dat hij met paarden in aanraking kwam. Van jongs af aan was hij al geïntegreerd door deze imposante beesten. Nu decennia later is hij fervent menner en staat genieten met zijn paard Bravour op de eerste plaats. Al is Theo ook heel gedreven en gaat hij regelmatig naar instructiekampen, bijscholingen en clinics om bij te leren als menner, instructeur en jurylid.

“Ik was denk ik een jaar of acht, toen ik op de manege kwam. Ik hielp met uitmesten en in ruil daarvoor kreeg ik les. De paarden hebben altijd een bepaalde aantrekkingskracht op mij gehad. Eerst reed ik onder het zadel en later ben ik via een kennis in aanraking gekomen met het mennen”, vertelt Theo enthousiast.

“Hij sprak mij meteen aan”

Hij vervolgt: “Bij menvereniging de Zaanse Ruiters ben ik eens gaan kijken en uiteindelijk heb ik daar de mencursus gevolgd onder leiding van Jaap Prins. In 1980 kocht ik mijn eerste pony om mee te mennen. Later kwam er een grotere pony en daarna volgde Alexander en de Fries Hannah. Op dit moment heb ik de 15-jarige Bravour voor de wagen. Deze Vitens-zoon kocht ik als 3-jarige bij de fokker Gert Hofs. Bravour liep met leeftijdsgenoten en hij sprak mij meteen aan. Hij was licht betuigd en heeft een heel goed en meewerkend karakter. Al kan niet iedereen met hem overweg, Hij is soms wat apart en daar moet je mee om kunnen gaan. Hij is super makkelijk in de omgang en nooit ziek. Echt een fijn Gelders paard.”

Buitenrijden heel belangrijk

“Ik rijd nu ZZ-dressuur met hem en wil graag de puntjes verder op de ‘i’ zetten. Daarom volg ik regelmatig clinics, maar ook meninstructieweken in Steenwijk bij Paul Versluis. Dit is niet alleen enorm leerzaam, maar ook heel ontspannen en gezellig. Want we maken daar ook veel buitenritten. Buitenrijden is volgens mij enorm belangrijk voor een paard. Anders stompen ze heel snel af. Lekker aan een lange contactteugel rijden, dat vindt Bravour ook heerlijk. Zijn oortjes gaan er dan altijd op. Een fijne buitenrit vind ik net zo mooi als het rijden van een goede proef. We gaan ook regelmatig naar de Cantharel in Apeldoorn om daar heerlijk op de Veluwe te rijden.”

Frisse blik

“Tijdens de meninstructieweken zijn er ook vaak leerlingen van mij mee. Ik kijk dan ook hoe Paul les geeft aan hen. Op deze manier school ik mezelf ook bij en houd ik een frisse blik. Als instructeur vind ik het enorm leuk om menners te helpen om hun doel te bereiken. Ik sta open voor andere meningen en visies, mits dit natuurlijk wel gefundeerd is. ik leer graag bij, zeker van mensen die zelf ook goed gepresteerd hebben. Naast het mennen en lesgeven, jureer ik ook. Ik vind dat je je steentje bij moet dragen aan de sport en daarom ben ik destijds de opleiding gaan volgen.”

Samenspel

“Het mooie aan het mennen vind ik dat je je paard op afstand met alleen leidsels, zweep- en stemhulpen zo voor elkaar krijgt dat het paard precies zo loopt als dat je wil. Een optimaal samenspel tussen menner en paard is een mooie uitdaging. Maar hoe goed je dit ook voor elkaar wil krijgen, zorg ervoor dat je geniet van je paard. Plezier staat op de eerste plaats. Laat je niet ontmoedigen als het een keer niet lukt.” (CdB)

Foto’s: Privébezit

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan