“Teveel paarden staan alleen in de wei”

0
851

Met de paarden op deze foto zit het wel goed. Maar een conclusies uit het rapport ‘Eenzame paarden in de wei’ van de dierenrechtenorganisatie Dier&Recht is dat bijna één op de vijf particuliere paarden in de wei een eenzaam bestaan leidt en geen fysiek contact met soortgenoten heeft.

En dat is een slechte zaak met het oog op paardenwelzijn, vindt de organisatie. Zij roept dan ook minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) op om door middel van wetgeving de essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen. Daarvoor is ook een petitie gestart. “Dergelijke wetgeving stelt de NVWA en de dierenpolitie in staat te handhaven op de primaire, natuurlijke behoeften van paarden,” denkt de organisatie.

Eenzaamheid bij paarden

In juni 2019 deed Dier&Recht veldonderzoek in de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Van de bijna 600 geobserveerde paarden in de steekproef bleek 19 procent alleen te staan in de wei. Ruim 8 procent van de geobserveerde paarden had zelfs geen zichtcontact met andere paarden. “Dit is de meest ernstige vorm van eenzaamheid,” aldus Dier&Recht.

De organisatie wil dat er wetgeving komt voor het houden van paarden, zodat ieder paard op z’n minst dagelijks losloopt en daarbij tenminste één soortgenoot kan aanraken. Vooral handhaving van deze regels vindt Dier&Recht essentieel.

Grootste welzijnsprobleem

“Fysiek contact met soortgenoten is een minimale vereiste voor hun welzijn.” Het rapport van Dier&Recht vermeldt verder: “Paarden van particuliere eigenaren staan echter meestal individueel gestald in boxen en vaak ook nog alleen in een wei of paddock. Hierdoor lijden veel paarden aan chronische stress. Het gebrek aan fysiek contact is een van de grootste welzijnsproblemen in de paardenhouderij.”

Overigens is de conclusie en de lancering van dit ‘nieuws’ niet nieuw. Afgelopen voorjaar was er al de landelijke campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’.

Kijk hier voor het rapport ‘Eenzame paarden in de wei’

Bron: Dier&Recht

Foto: Istockphoto/ElenaBelozorova