Tessa: ‘Ik kon toch niet met nog een Niels thuiskomen?!’

0
604
Tessa van Noort
Foto gemaakt door Fleur van Noort

Ze lacht als ze eraan terugdenkt. Hoe moest ze dat toen thuis gaan uitleggen? “Ik kon toch niet met nog een Niels thuiskomen?!”, zegt Tessa van Noort uit Dordrecht nu met een lach. Ze deed het uiteindelijk wel en ze heeft er geen spijt van gehad. Naast haar man Niels, heeft ze nu ook een Welsh-pony Niels. Zo begon haar menavontuur.

“Via een vriendin kwam ik in aanraking met deze pony”, vertelt Tessa aan Mensport. “Het idee was om hem te kopen voor mijn toen 8-jarige dochter. Hij is 1.20 meter en was een oud schouwhengstje. Hij was heel groen. Uiteindelijk heb ik ‘m toch overgenomen en probeerden we hem te beleren in western. Niels heb ik al 6 jaar. We hebben veel gewandeld in de polder en hem ook zadelmak gemaakt. Toen we merkten dat Fleur geen juiste klik had onder het zadel, is in 2018 toch de overstap gemaakt naar mennen. Iemand zei: zet Niels eens voor de kar. ‘Voor de kar?!’, dacht ik. ‘Joh, ik wil erop zitten, niet erachter hangen!’ Maar met hulp van Robin van Egmond was hij binnen 5 weken beleerd voor de kar.”

Nieuwe hobby

En zo ontstond een nieuwe hobby. Niet eens voor dochter Fleur. Maar wel voor Tessa. “Zij vindt het heel eng. Ze vindt het nog spannender dan ik. Eigenlijk is het mijn pony geworden”, zegt Tessa lachend. “Tien jaar geleden had ik je hartstikke voor gek verklaard als je had gezegd dat ik nu zou mennen met een Welsh-pony van 1.20 meter. Maar ik vind het geweldig. Het is echt op ons pad gekomen. Niels is nu 11 jaar en staat aan huis bij Silvia. Dat is de schoonzus van Janneke, die eigenaresse is van Stal de Elzen (Dordrecht). Doordat deze manege naast Niels zijn stal is kan ik gebruik maken van de accommodatie van De Elzen en het weiland wat er aan grenst. ”

Ongeluk met wielrenners

Afhankelijk van het weer spant Tessa haar (pony) Niels voor de kar. “Eerst een sulky, maar inmiddels een 4-wielwagentje. We proberen veel op de weg te rijden, maar we hebben vorig jaar een ongelukje gehad met een groep wielrenners. Er waren 5 wielrenners die ons tegemoet kwamen. Ze waren hard aan het praten: ze waarschuwden elkaar al dat er een paard aan kwam. Ze gingen keurig aan de kant, maar Niels schrok toch en tikte de laatste wielrenner aan. Gelukkig is het met iedereen goed afgelopen, maar de schrik zat erin. Bij mij misschien wel meer dan bij Niels. Het deed me meer dan ik dacht. Dat merkte ik wel in de keren dat ik daarna wilde gaan mennen. Ik zat zo strak op de kar. Iemand moest het paard echt vasthouden. Ik heb geleerd dat ik hem altijd vóór moet zijn. Laatst zag ik een filmpje voorbijkomen op Facebook, waardoor ik inspiratie kreeg om de schriktraining weer te gaan oppakken.”

Inmiddels is alles weer in orde. Tessa rijdt ook regelmatig met haar pony over de uitgestrekte weilanden achter haar huis. “Dat is heel anders dan op de weg, maar hij doet het echt super leuk. Ik hoop dat als het binnenkort weer een beetje mogelijk is met de coronamaatregelen, dat we met het gezin en de pony een weekendje weg kunnen. Naar een bos met menroutes. Echt eropuit. Dat lijkt me super.”

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl of robert@mediaprimair.nl!