Tandem mennen: een uitdaging voor elke gepassioneerde menner

0
308

Tandem mennen is een men-vorm dat bijzonder is om te zien. De paarden staan in dit span voor elkaar in plaats van naast elkaar. Leo Lemsom ment al 40 jaar en is de afgelopen 20 jaar een fervent liefhebber geworden van het tandem rijden. Urbain van de Voorde had deze passie bij hem aangewakkerd.

Tandem rijden is in de vorige eeuw ontstaan uit een praktisch oogpunt en was met name toegepast in de jachtaanspanning. Het rijpaard werd dan voorop aangespannen voor het koetspaard, zodat het ook kon helpen bij het rijden van zwaar terrein. Het achterste paard trok het gewicht van de koets, waardoor het voorste paard fris bleef. Die kon dan gemakkelijk uitgespannen worden om alsnog de jacht onder het zadel door te rijden.

Uitdaging

“Het is voor elke menner een uitdaging om met een tandem te rijden. Een voorpaard dat helemaal losloopt kan alle kanten oplopen. Het zijn zulke kleine momenten om hem recht te houden, wat het echt een uitdaging maakt voor elke gepassioneerde menner”, zegt Leo over deze discipline.

Juiste combinatie

Het rijden in een tandem is een uitdaging en vergt daarbij een zoektocht naar het vinden van de juiste combinatie paarden. Zo vertelt Leo: “je moet sowieso een voorpaard hebben dat enorm voorwaarts is op de stem en weet wat de baas wil. En hij moet ook nog van de duvel niet bang zijn. Is het achterpaard actiever dan het voorpaard; dan heb je een probleem, want in dat geval loopt hij in op het voorste paard en is je span niet goed in balans. Soms heb je een paard waarvan je denkt dat het een uitstekend voorpaard zal zijn en vergis je je schromelijk. Dan moet je het omdraaien.”

In het zwart

Ik ben een “Friezenman” in hart en nieren, vertelt Leo. Op dit moment heeft hij twee Arabo-Friezen voor de kar lopen. “We blijven wel bij de zwarte. Daar kunnen wij helemaal niet zonder. Deze Arabo-Friezen zijn net een klein beetje actiever.” Begrijpelijk want met het Arabische bloed voeg je toch wat pit toe. “Ik ben er wel van gecharmeerd”, stelt Leo. Bij zijn paarden vindt Leo vooral de gehoorzaamheid belangrijk maar ook intelligentie en leervermogen zijn belangrijke eigenschappen.

Mooie momenten

Het authentiek mennen heeft voor Leo veel toegevoegde waarde. Het heeft hem vrienden en mooie momenten opgeleverd. “Je komt op plaatsen waar je anders nooit komt. We zijn in Polen wezen rijden en ik ben in Noord-Duitsland geweest. Wij hebben zo veel hele mooie momenten gehad en zijn op stoeterijen geweest waar je anders niet eens binnenkomt. Het zijn ook evenementen die vaak al starten op de donderdag en maandags ga je dan weer naar huis. Het is net een stukje vakantie.”

Bijzonder leuk bezig

Op 2e paasdag doet Leo voor de 10e keer mee aan de tandemrit in Wachtebeke. Hij heeft tot nu toe aan elke editie meegedaan. Het is bijzonder om een groep van ongeveer 30 tandemspannen te zien vertrekken. Tijdens de rit worden onderweg ook leuke tussenstops gemaakt om even op te steken. Vaak is er dan een uitdaging te vinden in het rijden van hindernisjes die daar ter plekke zijn geplaatst. “We zijn met zijn allen gewoon bijzonder leuk bezig”, zegt Leo hierover.

Foto’s: privébezit 

 

Wil jij ook jouw liefde en passie voor paarden met ons delen? Stuur dan een berichtje naar info@mensport.nl

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan