Tamara Jongenengel: “Ze laten me nooit in de steek”

0
266
Henkie (10 jaar) met het witte stipje op zijn neus. En naast hem zijn broertje Kareltje (5 jaar).

Haar eerste Shetlander Milo kocht Tamara Jongenengel jaren gelden op een paardenmarkt voor 75 gulden. Maar ja, dan heb je een Shet in de wei en dan?

“Van het één kwam het ander”, begint Tamara enthousiast. “We hadden Milo in de wei en niet veel later had ik een karretje en zo zijn we gaan mennen. Wat had ik een plezier met Milo. Met Milo kwam ik op een manege te staan. Daar stond nog een Shetje, genaamd Henkie, die ik naast Milo mocht zetten. Wat een geweldig tweespan vormde zij. Ze trokken zich echt aan elkaar op.”

Volle broer of zus?

“Op een gegeven moment merkte ik aan Milo dat het wel steeds zwaarder voor hem werd, dus ging hij met pensioen. Hij is al 23 jaar. Maar we wilde toch wel graag weer een tweespan. Zo ben ik op zoek gegaan naar de moeder van Henkie. Die heb ik gevonden en was op dat moment drachtig van een volle broer of zus van Henkie. Ik zei tegen de fokster dat ze contact met mij op moest nemen als er een hengsten uit kwam. Een paar dagen later werd ‘Kareltje’ geboren en was hij mij gegund!”

“Milo heeft mij gevormd”

“Door Milo is alles begonnen! Ondanks ik nu twee fantastische broertjes voor de wagen heb staan die sprekend op elkaar lijken, mis ik Milo heel erg in de wedstrijden. Door hem ben geworden waar ik nu sta. Hij verdient dan ook een welverdiend pensioen bij mij, maar toch train ik hem thuis wel op zijn gemakkie door voor de sulky. Zo hou ik hem jong en mag hij héél oud worden! Hoop ik … En in de zomermaanden gaat hij mee naar de wedstrijden om te kijken, want hij trappelt nog steeds als hij de trailer ziet staan.”

Niet onderschatten

“Ik heb ze zelf beleerd voor de wagen en kwam veel bij stal De Ronde in Zwartewaal om te lessen. Mijn Shetlanders zetten zich voor 1000% in en laten mij nooit in de steek. Ik heb al meerdere wedstrijdjes gereden en de marathon vinden we allemaal prachtig om te doen. Uiteraard doen we ook mee aan dressuur- en vaardigheidswedstrijden. Als de trailer open staat beginnen ze al te dansen en als ze er zijn, hebben ze er zo veel zin in. Ik wil dan ook wel meegegeven dat Shetlanders niet onderschat moeten worden. Ik heb de grote pony’s er wel eens uit gereden. Al gaat het mij echt niet om het winnen. Ik vind het al mooi als ik complimenten krijg over mijn spannetje of als ik een glimlach op iemand zijn gezicht kan toveren!”

Facebook

“Wat ook nog leuk is om te vertellen, dat de naam van mijn menteam ‘De kleine vriendjes’ is en hoe ik daar aan gekomen ben. Ik had namelijk destijds een foto op facebook geplaats en gevraagd wie er een leuke naam wist voor mijn menteam. Zo is de naam ontstaan!”

Opvolger

“Overigens reed ik vroeger met Milo ook kinderpartijtjes en bijvoorbeeld met Sinterklaas door het dorp. Geweldig vond ik dit om te doen en Milo ook! Mijn dochter die nu 11 is, staat te trappelen om de leidsels over te nemen en als het mag gaat zij mee als groom op de wagen. Ze rijdt nu al af en toe enkelspan met Kareltje.”

Zonder groom ben je nergens

“Mijn trouwste fan is mijn moeder. Het is heel mooi om dit samen met drie generaties te kunnen doen en van te kunnen genieten. Wat ook ontzettend fijn is dat ik lieve vriendinnen heb die bij mij achter op de wagen groomen tijdens de wedstrijden. Vergeet niet, zonder groom ben je nergens op een wedstrijd en kun je niet starten.”

Teleurstelling?!

“Sinds een paar jaar heb ik ook een sponsor, dat is Setjesenz. Ik liep destijds bij de eigenaresse van Setjesenz, Esmeralda van Waardenberg, de stand in en zag dat zij niks voor de mensport had. Zij zag wel dat ik van kleur hield, want ik liep helemaal in het roze. Dat vond ze mooi. Ze wilde mij niet teleurstellen en zei ter plekke dat ze onderleggers en andere producten voor mij zou regelen. Dus mijn setje is helemaal in het roze. Inmiddels heb ik ook jassen van Setjesenz. Die menjassen zijn heel fijn, omdat ze langere mouwen hebben. Als je dan met gebogen armen je leidsels vast hebt, komen je mouwen ook nog over je polsen heen. Daarnaast zijn ze waterdicht en hebben ze een hele goed pasvorm, waardoor de jas je wel goed warm houdt, maar niet belemmert in je bewegingen. En ze zijn in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen!” (CdB)

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Saartjefotografie