SSKG onderzoekt stallen, koetshuizen en interieur

0
979
SSKG

Onlangs is de Stichting Stallen, Koetshuizen en Garages (SSKG) opgericht. Deze stichting heeft als doel, onderzoek te doen naar stallen, koetshuizen, hun interieur en de daaraan verbonden roerende zaken op kastelen en buitenplaatsen in Nederland.

Inventarisatie

Het onderzoek is al voorzichtig van start gegaan. Eind vorig jaar maakte de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) op initiatief van de Stichting Hippomobiel Erfgoed een start met de inventarisatie van koetshuizen in Nederland.

SSKG

De nieuwe stichting SSKG heeft grote ambities. Om dit erfgoed onder de aandacht te brengen is zij nu druk in de weer de financiering. Dit met het oog op een groot vervolgonderzoek. Dat moet uitmonden in een boek dat in 2022 het daglicht ziet. Onderzoek is nodig omdat in razend tempo deze monumentale gebouwen verbouwd worden voor nieuwe bestemmingen. Daarbij gaat de oorspronkelijke inrichting vaak verloren. Het is wellicht een laatste kans om de gebouwen te inventariseren, op te meten en op foto vast te leggen.

Aandacht

Projectleider van het onderzoek, drs. ir. Heidi van Limburg Stirum, legt uit: “Een koetshuis vormt een essentieel onderdeel van een buitenplaats-complex. Het was een multifunctioneel gebouw met woonruimte voor de koetsier, opslag van foerage op zolder, stal voor de paarden, een wasplaats en remise voor de rijtuigen. Daarbij was het ingericht voor een complex arbeidsproces. Vergelijkbaar met de keukens van een groot huis. Het is belangrijk dat voor het ensemble van koetshuis en equipage nu aandacht komt.”

Vervolg

Naast het boek komt er nog een vervolg. Het landelijke NKS publieksevenement, de Dag van het Kasteel 2022, staat in het teken van koetshuizen, stallen en garages. Tevens komt er een symposium voor de erfgoedsector. En zullen kasteelmusea hun koetshuis open stellen voor het publiek.

Bron: Persbericht | Mensport

Foto: Stichting SSKG