Spektakel: op deze 4 data kun je weer kijken naar de paardenreddingboot

0
651
Paardenreddingboot
Foto: Museumreddingboot Terschelling

Terschelling is de enige plaats in Europa waar nog gedemonstreerd wordt hoe een roeireddingboot op een houten lanceerwagen door paarden over de duinen en het strand naar zee wordt gebracht. Het is afhankelijk van de zeegang of dan kunnen lanceren, want veiligheid van mens en dier staat voor op. Museumreddingboot Terschelling heeft 4 data bekend gemaakt voor 2021 waarop je een kijkje kunt gaan namen.

Op de bovenstaande foto brengen 4 paarden de boot in zee. “Aan weerszijden houdt een roeier de paarden met een keppeltouwtje vast om te voorkomen dat ze willen uitzwenken”, legt voorzitter Martinus Kosters van Museumreddingboot Terschelling uit. “Nog een klein eindje gaan ze het water in. Dan op het fluitsignaal worden de sliphaken aan de evenaars losgegooid, de paarden komen terug naar het strand. Als de roeiers hun riemen gereed hebben gooit de schipper de veiligheidshaak los. Hiermee zit de boot nog vast aan de lanceerwagen. Tegelijkertijd trekken 4 (andere) paarden aan de wagen naar het strand en schiet de boot in zee.”

Op de foto hieronder trekken 10 paarden de roeireddingboot over het strandduin naar zee. Er is altijd grote publieke belangstelling.

Museumreddingboot Terschelling
Museumreddingboot Terschelling © gerrit van goor

Demonstraties paardenreddingboot

Donderdag 22 juli, strand Oosterend bij Heartbreakhotel, aanvang 19.30 uur
Donderdag 5 augustus, strand bij Paal 8, aanvang 19.30 uur
Donderdag 19 augustus, strand Oosterend bij Heartbreakhotel, aanvang 19.30 uur
Zondag 12 september, strand bij Paal 8, aanvang 14 uur