Spannende minimarathon op IICH Groningen

0
380

Voor het zesde jaar op rij werd er tijdens het IICH Groningen een minimarathon gehouden. Dat leverde wederom een spannende strijd op in de verschillende rubrieken.

Maximum aantal deelnemers

Met een vol programma en een strakke planning slaagde de organisatie erin om het maximale aantal van 80 deelnemers aan de start te laten verschijnen in de diverse verschillende rubrieken.

In het dagprogramma was het de beurt aan de rubrieken enkelspan pony, dubbelspan pony en enkelspan paard. Het avondprogramma bestond uit de finalerubrieken en de rubrieken voor de jeugd, tandem pony, tweespan paard en vierspan pony. Natuurlijk werd er flink gestreden om een finaleplaats te behalen.

Lianne Bosma naar winst Enkelspan pony

In de rubriek enkelspan pony plaatste Manouk Boer zich met haar pony Flemingh, als eerste voor de finale. De andere finalisten waren Lianne Bosma, Greetje Hamberg, Anieke Dekker, Henry Borg en Sietske Flobbe. Maar omdat Sietske en Lianne met dezelfde pony reden, mocht slechts één van beide finale rijden. Sietske gaf haar finaleplaats op, waardoor Larissa Jansma ook mocht starten in de finale.

Er werd bijzonder snel gereden. Manouk mocht als laatste van start en moest dus alles op alles zetten om de rubriek op haar naam te schrijven. Helaas nam ze een poort van de verkeerde kant en werd ze uitgebeld en zakte ze naar de zesde plaats en ging de winst naar Lianne Bosma met Havehoeve’s Boy die in een snelle tijd van 89,55 seconden over de finish kwam.

Paul Versluis redt het net in rubriek Enkelspan paarden

Bij de enkelspannen paarden kwamen eveneens zes deelnemers in aanmerking voor een finaleplaats. Dat dit een spannende finale zou worden, stond meteen al vast. De zes finalisten doen namelijk niks voor elkaar onder en waren allemaal even gebrand om te winnen.

Als winnaar van vorig jaar wilde Paul Versluis natuurlijk graag zijn titel weer verdedigen. Daarvoor moest hij het opnemen tegen Xander Tuitjer, Henk Bos, Daan Goekoop, Johannes Strootman en Frans Zeinstra.

De eerste starter was Frans Zeinstra, die meteen een goede tijd neerzette (89,45). De twee volgende starters (Johannes en Daan) slaagden er niet in om deze tijd te verbeteren en Henk reed helaas een fout parcours. De eerste die erin slaagde om sneller te zijn was Xander. Hij was ruim twee seconden sneller dan Frans.

Paul moest dus nog even flink aan de bak. En dat deed hij! Met een minimaal verschil (86,42) wist hij wederom, net als vorig jaar, de rubriek op zijn naam te schrijven.

Hindriëtta Lamein wint Dubbelspan pony

Voor de 17 deelnemers in deze rubriek waren er vijf finaleplaatsen beschikbaar. Er werd hard gereden om één van deze finaleplaatsen te bemachtigen. De eerste finalist was Gerryt Riemersma, die over de beide manches een fractie sneller was dan Hindriëtta Lamein en Gert Jan Dekker, Ties Tolner en Marian Bosma.

In de finale werd de strijd nog fanatieker en mocht Marian Bosma als eerste starten. Hoewel ze een mooie tijd neerzette van 98,04, werd deze meteen met meer dan vijf seconden verbeterd door Ties Tolner.

Het kon echter nog sneller. Gert Jan Dekker slaagde erin nog weer sneller te zijn, maar liet helaas een balletje rollen waardoor hij Ties toch voor moest laten gaan in het klassement.

Maar dat het nog sneller kon, bewees Hindriëtta Lamein met Kastanjehof Jip en Optimist. Als een speer ging ze door de baan en zette daarmee een tijd neer van 87,66.

Ondanks dat Gerryt ook een zeer snelle en foutloze finale reed, lukte het hem niet om Hindriëtta voor te blijven en moest hij genoegen nemen met de tweede prijs en ging de winst naar Hindriëtta.

Aandacht voor de jeugd

Aan het begin van de avond was het tijd voor de jeugdrubriek, waarvoor zich voor deelnemers hadden ingeschreven, elk met een enkelspan pony.

De laatste starter in deze groep, Anouk Versluis, bleek het beste resultaat neer te zetten met haar pony Raphael een nam de eerste prijs in ontvangst. Tweede werd Indy Blokzijl (Bluemers Linde), gevolgd door Alicia Kies (Macho) en Isabella Ruardy (Veralinda van Nuova).

Tandem pony: Jorn Kuipers

In deze rubriek kwam helaas maar één deelnemer aan de start, Jorn Kuipers. Hij stuurde zijn langspan snel en foutloos door het parcours, zette een paar mooie tijden neer en nam hier de eerste prijs in ontvangst

Harry Streutker beste Dubbelspan paarden

Drie combinaties verschenen er aan de start in de rubriek dubbelspan paard. De zwarte Arabo’s met Harry Streutker aan de leidsels gingen het snelst en met de minste strafpunten door het parcours. Hiermee was Harry de winnaar van deze rubriek.

Zes combinaties bij Vierspannen pony

Als laatste rubriek van de dag was het de beurt aan de vierspannen pony’s. Zes combinaties waren afgereisd naar Zuidbroek om de strijd met elkaar aan te gaan. Winnaar van deze rubriek was  Jaap van der Wal (King/Welsh Princess/Dynod Princess/Narrador). Hij werd op de voet gevolgd door, Roelf Lamein (Karlo/Optimist/Highlight/Silver).

Geslaagde dag

De organisatie kijkt terug op een geslaagde wedstrijd. “Het is fijn als deelnemers graag naar je wedstrijd komen en er naar uitzien. Deelnemers vinden het elk jaar weer een feestje om hier te mogen rijden!”

Uitslagen minimarathon Zuidbroek

Enkelspan pony:

 1. Lianne Bosma
 2. Greetje Hamberg
 3. Anieke Dekker
 4. Henry Borg
 5. Larissa Jansma
 6. Manouk Boer

Dubbelspan pony:

 1. Hindriëtta Lamein (foto)
 2. Gerryt Riemersma
 3. Ties Tolner
 4. Gert Jan Dekker
 5. Marian Bosma

Enkelspan paard:

 1. Paul Versluis
 2. Xander Tuitjer
 3. Frans Zeinstra
 4. Johannes Strootman
 5. Daan Goekoop
 6. Henk Bos

Tandem Pony:

 1. Jorn Kuipers

Vierspan Pony:

 1. Jaap van der Wal
 2. Roelf Lamein

Jeugd, enkelspan Pony:

 1. Anouk Versluis
 2. Indy Blokzijl
 3. Alicia Kies
 4. Isabella Ruardy

Dubbelspan Paard:

 1. Harry Streutker

Tekst en foto: Trijntje Lamein