Spannende minimarathon in het Zeeuwse Nieuw en Sint Joosland

0
1661
Pieter Karelse
Pieter Karelse. Foto: Samantha Fotografie

Spannende finales zorgden zaterdag 6 januari tegen middernacht voor een fraai slot van de minimarathon in Nieuw en Sint Joosland. Piet Karelse boekte zijn vierde zege op rij met een wel heel snelle en foutloze finaleronde.

Deze minimarathon mag ondertussen gerust een internationale wedstrijd worden genoemd, want de Belgische menners weten de weg met een toenemend aantal te vinden. Dit jaar reden er maar liefst 17 zuiderburen mee.

Op twee wielen

Na overwinningen in Nijkerk, Scherpenzeel en Zwartewaal voegde Pieter Karelse uit Kats zaterdag in de rubriek enkelspan paarden zijn vierde overwinning op rij toe. Hij reed zo scherp met zijn paard Woppy dat de koets op twee wielen door de bocht ging en schakelde daarmee de Belgische concurrentie (zowel Eddy als zijn zoon Stijn Van Hecke) uit. Hij deed dit in een wel heel snelle foutloze ronde van 81.86.

Uitdagingen

Het mooi aangeklede parcours kende genoeg uitdagingen, met onder andere een houten ophaalbrug en een basisparcours waarbij makkelijk ballen konden worden geraakt. ‘Het moet niet zo zijn dat de menner met het paard dat het snelst kan lopen perse wint, maar er moeten ook eisen worden gesteld aan de vaardigheid van de menner’, aldus parcoursbouwer Christiaan Provoost.

Internationaal menster Heidi te Poele uit Oud Sabbinge liet in de rubriek tweespan pony’s zien goed in vorm te zijn met de pony’s Twarres en Kelvin. Hierbij wist zij Henk Kievit voor te blijven in een tijd van 92.74.

Dappere Welsh

Bij de pony’s werd het met een zeer sterk deelnemersveld een zinderende finale. Maaike Hannewijk uit Ovezande pakte met de dappere Welsh Robin voor de wagen het oranje lint in 82.08. Daarbij bleef zij Linda Kodde (Vlissingen) met amper 1 seconde voor. Als derde eindigde de 13-jarige Renate Provoost. Een prachtige prestatie voor een jeugdlid tussen de volwassenen.

De stichting Nationale Menwedstrijd Zeeland, die elke winter twee minimarathons organiseert, kan tevreden terugkijken op een geslaagde dag mensport met veel deelnemers en ook veel publieke belangstelling.