Sanneke: ‘Ik liet de teugel lang en hij ging er zo doorheen, geweldig!’

0
690
Sanneke Veen Ermelo

Op de bovenstaande foto zie je hoe Sanneke Veen uit Ermelo onlangs veel winterpret had met haar paarden Mowgli (voor de wagen) en Oscar (onder het zadel, niet op de foto). “Ik dacht: ik ga gewoon de sneeuw in, we zien het wel!”

Het werd een leuk avontuur door de bossen. “Mijn paarden hebben geen ijzers onder”, vertelt Sanneke. “Ze lopen gewoon op eigen benen. En ze zijn niet één keer uitgegleden. De Welsh-pony Mowgli is 8 jaar en stampt overal doorheen. Op een gegeven moment kwamen we bij een plasje waar ijs op stond. Ik ken het bos op mijn duimpje, dus ik wist dat het niet diep was. Ik liet de teugel lang en hij ging er zo doorheen. Geweldig!”

Slimme Mowgli

“Ik heb Mowgli sinds hij 2 jaar was. Ik heb hem laten beleren bij Milou Huisman en inmiddels rijd ik met hem enkelspan in de klasse M van dressuur en Z bij vaardigheid. Ik kan hem soms bij wijze van spreken met mijn pinken besturen, zo slim is hij. In de tweede ronde moet ik zelfs tegensturen, want hij weet de weg dan al. Mowgli is echt stoer. Als ik met hem over de weg ga en er ligt ineens een boom, gaat hij zonder moeite offroad. Maar als er iemand loopt met een paraplu, moet ik omdraaien. Dat vind ik zelf dan ook wel spannend hoor.”

Hoe het begon

“Toen ik ongeveer 26 jaar was, had ik een blessure aan mijn heup waardoor ik niet meer kon paardrijden. Maar ik hou van paarden, dus besloot ik om te gaan mennen. Het is dus bij toeval ontstaan en eigenlijk vind ik het nog leuker ook. Hoe je met teugels, je stem en een zweepje van afstand een paard iets kunt laten doen. Het geeft me meer uitdaging. Ik ben begonnen met een shetlander. Die was heel vervelend en stout en had echt energie over. Maar voor de wagen ging het goed. Hij was maar 95 centimeter, dus we werden altijd uitgelachen. Voorbijgangers zeiden: ‘Wil je misschien achterop?’ Dat was ik een beetje zat. Ik ben overgestapt naar twee vosbonten pony’s van 1.05 meter. Toen ik begon met wedstrijden, werd ik meteen clubkampioen. Ik dacht: hey, dit is leuk!”

Droom van de marathon

Inmiddels heeft Sanneke de overstap gemaakt naar de Welshes. Ze heeft de paarden aan huis staan. “Ik krijg er zo veel energie van. Als je een keer niet lekker in je vel zit, ga je naar de paarden en je wordt weer helemaal happy.” Ook is ze helemaal blij met haar Welsh-pony Mowgli. “Ik vind moeilijke paarden altijd interessant, maar bij Mowgli heb ik wel 30 keer getwijfeld om hem weg te doen. Hij is zo slim, maar was ook o zo lastig. Ik snapte hem gewoon niet. Inmiddels ken ik hem door en door. We hebben drie keer de Zilveren Pauw gewonnen in de vaardigheid (L, M en Z), het zou geweldig zijn om die ook nog te winnen in de dressuur. We hebben ook een keer meegedaan aan de oefenmarathon in Putten. Dat was zo gaaf. De kracht van zo’n beestje is niet normaal. We werden 9de. De samenwerking is gaaf en de marathon heeft iets spannends. Helaas heb ik geen vaste groom, want het lijkt me heel tof om in de toekomst nog vaker marathons te kunnen rijden.”

Sanneke Veen Ermelo

Sanneke Veen Ermelo