“Nu we het mennen hebben ontdekt, zit ik bijna niet meer óp Sjors”

0
520

Hij is haar steun en toeverlaat, de 19-jarige Fjord Sjors, vertelt Sanne Verduin. “Hij heeft zo’n instelling van ‘komt wel goed joh’, en dat is heerlijk! Bij hem kom ik helemaal tot rust.” Tot ruim een jaar geleden had Sjors nog nooit voor een wagen gelopen, maar hij vindt het geweldig. Net als zijn eigenaresse.

Sjors was al een paar jaar haar verzorgpaard toen ze hem kon kopen. “Ik reed altijd op hem, dat was ook prima. Maar ik wilde meer afwisseling, voor hem en voor mezelf. Vandaar dat ik begon met horseboarden. Gewoon met een paar lange lijnen aan een borsttuig. De leidsels hield ik in m’n hand. Het ging echt niet gemakkelijk; voor hem én voor mij was het nieuw. Maar met vallen en opstaan zwierden we door Wageningen, waar ik woon. We hadden altijd enorm veel bekijks. En Sjors? Die genoot!”

Horseboarden

Omdat Sjors het horseboarden leuker leek te vinden dan rijden onder de man, bedacht Sanne dat ze hem ook wel voor een wagen kon spannen. “Een jaar geleden kocht ik een wagentje. De ontdekkingstocht van hoe dat mennen werkt, vind ik gaaf. Ik heb wel les genomen natuurlijk, omdat het voor ons allebei nieuw was. En we zijn nog steeds aan het klooien.”

Bitloos mennen

Omdat Sjors lijdt aan EORTH, een aandoening waarbij de wortels van zijn tanden en kiezen langzaam wegrotten, rijdt en ment Sanne hem bitloos: “Een bit zou het proces kunnen versnellen. Nu lijkt zijn gebit mooi stabiel, daar ben ik heel blij om.” Haar instructeur vond het meer verantwoord om met oogkleppen te mennen, maar inmiddels loopt Sjors bit- en oogkleploos voor de menwagen. “Al snel zagen we dat Sjors heel betrouwbaar is en nergens voor schrikt. En ik kan hem sturen op mijn stem.”

Hypemobiel

Voor Sanne, die werkt als docent Dierverzorging/-management in Barneveld, is het mennen ook een goed alternatief voor rijden. ‘Ik ben hypermobiel, en ik merk dat ik hem tijdens het rijden wel eens in de weg zit als ik moe word. Mennen is dus voor mij een hele mooie oplossing. De laatste tijd zit ik er eigenlijk nooit meer op, alleen nog maar achter.”

Happy!

Het doel van Sanne is om haar paard happy te houden. “Ik kan vanuit mijn pensionstal in Wageningen Hoog veel kanten op. Het lijkt me geweldig om echt lange ritten te maken over de hei. Ik kan hem al bijna alleen op mijn stem sturen en regelen; Sjors reageert heel goed op positieve bekrachtiging; ik ben al zolang ik hem ken bezig met clickertraining; we werken alleen maar met positieve bekrachtiging dit is onze manier van training. Het heeft hem veel zelfvertrouwen gegeven. Niet alleen hij is een happy paard; ik ben ook een heel happy paardenmens!”