Sanne van Zon: “Mijn vriend is gek op mijn Shet en andersom”

0
356
Sanne van Zon mennen met Haf

Sinds ruim een jaar is Haf, een Shetlander, bij Sanne van Zon. Samen zoeken ze zoveel mogelijk variatie op maar met de wagen op pad is toch wel het allerleukste. “Haf vind het heerlijk om buiten op pad te zijn. En mijn vriend, Ryan, vind het heerlijk om dan bij mij op de wagen te zitten. Hij had niets met paarden, maar sinds ik Haf heb is hij net zo betrokken als ik,” vertelt Sanne.

Van manege naar verzorgpaarden

De ouders van Sanne van Zon hebben niets met paarden. “Maar mijn tante en nichtje zijn wel altijd met paarden bezig geweest. Daardoor kreeg ik het een klein beetje mee,” vertelt Sanne. “Uiteindelijk ben ik met mijn ouders verhuisd en hier ben ik toen op een manege gaan rijden. Het rijden was leuk, , maar, ik wilde graag meer. Ik ben toen een tijd lang verzorgpony’s in de omgeving gehad. Ik had verschillende bijrijdpaarden en hier heb ik heel veel geleerd over het houden en beleren van paarden. Ik heb toen zelfs paarden voor de wagen beleerd.”

Uit Duitsland

“Via Facebook kwam ik uiteindelijk Haf tegen. Ik was op zoek naar een paardje met potentie om mee te kunnen mennen. Maar achteraf, als Haf niet van mennen had gehouden, had ik hem nooit weg kunnen doen. Ik zag zijn hoofdje en was gelijk verkocht. Ik kwam er later achter dat hij verkocht werd vanuit Duitsland, maar niets hield me meer tegen. Ik heb hem toch gekocht, hij was toen 6 jaar, maar verder wist ik niets van zijn verleden. Via via kwam ik erachter dat hij altijd op een weilandje had gestaan. Ik moest hem dus alles nog aanleren. Maar daardoor hebben we nu wel een hele goede band,” vertelt Sanne van Zon trots.

Sanne van Zon Haf

Niet gelukkig

Toen Haf in Nederland aankwam, heeft hij een tijd op een stal vlak bij Sanne gestaan. “We kwamen er al snel achter dat hij hier erg ongelukkig was. Hij stond daar in een kudde met merries en we zagen dat hij zich steeds verder terug trok. Ik zei tegen Ryan: ‘dit kan zo niet langer, we moeten hier iets aan doen.’ Dit gun je geen enkel dier,” vertelt Sanne. “Nu staat Haf iets verder weg, maar wel vlakbij het bos. Hij bloeit hier helemaal op en lijkt een andere pony te worden. Inmiddels heb ik ook een behandeling met hem gedaan waar vooral wordt gekeken naar zijn mentale gesteldheid. Daar kwamen toch wel wat dingen naar boven waar we aan kunnen werken. Samen gaan we daar op zijn tempo mee aan de slag.”

Aangespannen naar het bos

“Op dit moment ga ik bijna dagelijks naar hem toe. We doen onder andere grondwerk en vrijheidsdressuur. Maar het liefst gaan we met de wagen aan de slag. We zijn bezig met dressuur voor de wagen, maar dit vindt Haf nog erg moeilijk. Al doet hij wel heel erg zijn best, dat is heel lief om te zien. Toch merk ik dat Haf het liefst het bos in gaat. Dan staan de volledige rit zijn oortjes naar voren en is hij niet moe te krijgen. Mijn vriend gaat dan altijd mee op de wagen. Ryan was nooit zo gek van paarden, maar sinds ik Haf heb, is hij er niet weg te slaan. Hij gaat altijd mee als we naar het bos gaan en komt ook vaak mee als we wat anders gaan doen. We gaan ook wel eens gewoon wandelen en als Ryan dan wat achter ons loopt om foto’s te maken, blijft Haf staan. Hij kijkt dan om en wacht tot Ryan er weer is, pas dan kunnen we weer verder. Het zijn echt maatjes van elkaar,” vertelt Sanne lachend.

Sanne van Zon mennen met Haf heide

 

Tekst: Sophie van der Molen voor Mensport. Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit