Sam en Valerie zijn net drie jaar bezig: “Ik ben trots op hoe ver we zijn gekomen”

0
415

Sam van Riet (30) en Valerie Kerckhofs (26) beoefen samen de hobby mennen. Daarnaast heeft Valerie er deels haar beroep van kunnen maken. “Ik heb een eigen bedrijfje opgestart in het maken van tuigonderleggers, flextrainers, menschorten, mendenkens en meer.”

Uittesten

“Naast het mennen, verzorgen we ook beide de pony’s. Mijn man Sam heeft een bedrijf in tuinaanleg en ik heb dus eigenlijk van mijn hobby een beetje mijn beroep kunnen maken. Daarnaast vind ik het heel leuk om alles zelf te kunnen uittesten wat ik verkoop. Ik reed van jongs af aan al paard en mijn man is gestart met mennen, omdat hij rijden op een paard niet echt zag zitten.”

Nooit een eigen paard vroeger

“Van thuis uit kreeg ik nooit een eigen pony of paard en dat vond ik zo enorm jammer.  Dat heb ik nu serieus goed gemaakt. Al snel kriebelde het bij mij ook om te gaan mennen, want het leek zo leuk. Ondertussen hebben we dus zes pony’s. Vier zwarte, grotere Shetlanders, namelijk Rambo, Rocky, Pino en Pebbles. We hebben ook twee Appaloosa pony’s, dat zijn Guapo en Jake. Jake is nog in opleiding tot menpony, want hij is pas twee jaar. Hij zal onze eerste pony worden die we volledig zelf gaan beleren.”

Wedstrijden

“We mennen enkelspan, tweespan en vierspan met onze pony’s. Mijn man rijdt voornamelijk wedstrijden met ons vierspan, de vier zwarte Shetlander. Hij rijdt zowel indoor als outdoor marathonwedstrijden. Ik ben dan de groom samen met een vriendin, want zonder een tweede groom kunnen we niet aan een vierspan wedstrijd meedoen. Ik ben erg dankbaar voor het feit dat ze zoveel tijd wil maken en met ons meegaat. Het is altijd hartstikke gezellig en ook mijn vriendin haar man gaat regelmatig mee om foto’s of video’s te maken. De wedstrijden gaan ook goed en we zijn zeer tevreden.”

Foto: Leo Reints

Afwisseling

“Ik rijd zelf het liefst dressuurwedstrijden. Dit doe ik met Guapo in het enkelspan en met Rambo en Rocky in dubbelspan. Ik heb een startpas via KNHS in Nederland, want in België is er de mogelijkheid niet om met een tweewieler mee te doen aan wedstrijden. Dat is best jammer, maar dit is een goede oplossing. We doen ook regelmatig met elegantieriten met onze pony’s. We houden wel van afwisseling en hebben nu ook een eigen elegantiekoets gekocht.”

Droom

“Mijn droom is wel om ooit samengestelde menwedstrijden te gaan rijden, daarvoor is Jake erbij gekomen. Hij kan dan in de toekomst een dubbelspan vormen met Guapo. We zijn nu een kleine drie jaar bezig met het mennen en ik ben trots op hoe ver we zijn gekomen. Met dank aan onze instructeur Gerard Leijten, want zonder hem zouden we nu nog niet zo ver zijn. Onze vakanties en weekendjes weg staan ook altijd in het teken van de pony’s. Ze gaan namelijk overal mee naartoe.”

Nog meer pony’s over een paar jaar?

“Over een paar jaar zou ik misschien nog graag twee Appaloosa’s erbij willen hebben in dezelfde maat van Jake en Guapo, zodat we ook daar een vierspan mee kunnen vormen. Wel kies ik dan weer voor jonge pony’s die zelf kunnen beleren, want dat vind ik toch fijner dan al beleerde pony’s. Je kunt ze naar eigen handzetten. Dus wie weet, hebben we dan nog wel meer pony’s over een paar jaar.”

Rianne de Bruin voor Mensport