Rob van Schie: “Ik heb het er echt voor over”

0
565

De mensportcarrière van Rob van Schie begon als groom achterop de wagen. Na dit vele jaren met plezier te hebben gedaan, kwam Dina als eigen paard voor de wagen van Rob te staan. De merrie is niet de gemakkelijkste, maar de klik daarentegen des te groter.

“Heel kort heb ik ook even gereden, omdat mijn toenmalige vriendin reed. Toen er op onze stal een kennis kwam te staan die mende, ben ik ook gegrepen door het men-virus. Niet dat ik zelf de leidsels in handen had, ik vond het prachtig om als groom achterop te staan. Dat heb ik vijf jaar lang gedaan, maar toen wilde ik wel graag zelf mennen.”

Heftig

“Ik heb eerst de mencursus gevolg bij Jan Tuin en vervolgens kocht ik ruim drie jaar geleden Dina, een Waterman x Manno. Ze was pittig, maar dat wilde ik ook wel en ik had direct een klik met haar. Het is een heel eerlijk paard, maar in het begin heb ik wel wat te stellen gehad met haar. Ze steigerde voor de wagen en had energie voor tien. Ze kon niet normaal op eigen benen lopen. Het was best heftig, maar er is geen moment geweest dat ik aan verkoop dacht. Ik heb echt een enorme klik met haar. Toch ben ik best trots, want na drie jaar hebben we al heel wat vooruitgang geboekt.”

Focus

“Eigenlijk kocht ik haar voor de marathons, maar daar wordt ze zo heet van dat ik haar bijna niet kon sturen. Nu focussen we ons volledig op de dressuur, want als ik dat goed voor elkaar heb, wil ik weer marathon gaan rijden. Samen met Theo Beers, die les geeft bij de Zaanse Ruiters en Paul Versluis bij wie ik regelmatig op instructieweek ga, werken we hier aan. Vooral het ontspannen en rustig over de rug lopen vindt Dina moeilijk.”

Tips

“Bij Theo leer ik wekelijks heel veel. Hij gaf ook aan dat het goed zou zijn om Dina naast het mennen te longeren. Dat doe ik nu vier keer per week en wordt ze echt beter van. Paul had het tuig wat aangepast en wist met een paar kleine tips mij al verder te helpen. Bijvoorbeeld begin op de gemakkelijke hand en rijd veel voltes. Ik vind het ook heel goed dat Paul zelf op de bok klimt om te voelen wat het paard doet. Ik heb het idee dat hij me dan ook beter kan helpen.”

Wie leert wie iets?

“Stapje voor stapje komen we steeds verder. Vaak denken mensen dat het paard iets moet leren, maar ik vind juist dat ik het moet leren. Het is een samenwerking en zo mooi om uiteindelijk je paard op een aantal meter afstand voor elkaar te hebben. Dressuur vind ik leuk, maar marathon veel leuker. Maar ik heb het er echt voor over om eerst de dressuur beter voor elkaar te krijgen. Verder rijd ik ook regelmatig met haar buiten en dat vinden we samen heerlijk ter afwisseling.” (CdB)

Foto: Privébezit

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan