Rik Jacobs: “De kracht is niet te omschrijven”

0
379

Pas op zijn 26e kwam Rik Jacobs in aanraking met paarden en het begon met een dolletje. Het paardenvirus had Rik meteen te pakken. Al had dat door een ernstig ongeluk ook zo maar kunnen verdwijnen. Nu heeft hij de paarden aan huis en is helemaal verknocht aan de mensport.

Zijn vriendin, en inmiddels vrouw Linda, kreeg van Rik een rijles cadeau. Iets wat zij al heel lang wilde. De eigenaar van de manege grapte ‘dan moet jij zelf ook gaan rijden’. Zo gezegd, zo gedaan en voor hij het wist zat Rik op het paard. “Ik had natuurlijk gezegd dat het een echte vrouwensport was en zo daagde de manege-eigenaar mij uit. Maar eerlijk is eerlijk, ik vond het machtig en vele jaren les op de manege volgde.”

Negen titaniumplaatjes

“Door de geboorte van de kinderen raakte het rijden een beetje op een laag pitje. Totdat we op een stal hier in de buurt een Groninger-dag bezochten. We raakten weer verslingerd en kochten een Groninger veulen. Daarnaast kochten we ook een Groninger hengst, Louis, waar we direct mee aan de slag konden. Het veulen groeide op en kwam regelmatig in handen. Het leek ons een goed idee om haar als driejarige aan van alles te leren wennen en we volgden een schriktraining aan de hand. Alleen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Toen ik even niet goed oplette, schrok ze zo. Voor ik het wist had ik een klap in mijn gezicht. Gelukkig heb ik het zelf allemaal niet meegemaakt, maar mijn vrouw en kinderen wel. Daarbij was er nog een geluk, want er een verpleegkundige aanwezig. Ik heb vijf dagen in coma gelegen en er zitten nu negen titaniumplaatjes in mijn gezicht. Verder heb ik er gelukkig niks aan over gehouden.”

Geen foute dingen aanleren

“De paarden beleven ook na het ongeluk trekken. Ik had het immers niet bewust meegemaakt allemaal. Louis reed ik gewoon weer onder het zadel, totdat ik een marathonwedstrijd had gezien. Dat leek me onwijs leuk om te doen. Samen met Linda heb ik mijn koetsiersbewijs gehaald en inmiddels mennen we ook. Dat koetsierbewijs wilde ik halen, want ik wilde geen foute dingen aanleren. Nu zijn we zelfs bezig met het tweespanbewijs!”

Kick

“Natuurlijk blijft de basis dressuur en daar werken we ook aan, maar de vaardigheid en marathon geven toch een echte kick. De kracht die je voelt is zo direct. En het is geweldig om een band met je paard op te bouwen. Het is gewoonweg niet te omschrijven. Je kunt ook blij worden van de kleinste dingen, ook al gaat er veel tijd in zitten. En het is gewoon heel leuk om dit samen met mijn vrouw te delen.”

Heerlijk

“Een paar jaar gelden hebben we zelfs een huis gekocht waar de paarden ook aan huis konden staan. ik heb mijn eigen notariskantoor en iedereen dacht dat ik het niet lang zou volhouden op het platteland, maar het bevalt me prima. Overdag zit ik strak in het pak en ’s avonds mag ik een beetje boer zijn. Heerlijk om na een drukke dag zo je zinnen te verzetten.”

Ferrari in het kwadraat

“Sinds kort heb ik ook een PRE aangeschaft en in vergelijking met de Groninger is dit een Ferrari in het kwadraat. Samen met Linda, die hem onder het zadel rijdt, zijn we bezig hem netjes op te leiden. Met de Groninger ben ik wel eens eerste geworden, maar het mooiste vind ik het opleiden en omgaan met de paarden. En wat is er leuker dan samen met je vrouw die hobby te delen?” (CdB)

Foto’s: Privébezit/WanKie Be

Bron: MenSport / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan