“Ploegen met een trekpaard is een prachtige traditie, die houd ik graag in stand”

0
443

Naar aanleiding van de reportage over het Zeeuwse Trekpaard vorige week stuurde paardenschilder Ton van der Weerden uit het Brabantse Someren ons een bericht over zijn trekpaard Wendy. Met haar was hij te zien in een interview met de lokale omroep Siris.nl.

“Ik heb een perd, die ik het ploegen geleerd heb, en dat wil ik graag bijhouden”, vertelt Van der Weerden in het interview, terwijl hij Wendy inspant. “De paarden zijn ervoor. Nog altijd. Echte paardenmensen houden de traditie van het ploegen in stand.” Het is inderdaad prachtig om te laten zien dat het ploegen met een paard – en dus niet met een trekker – ook in deze tijd nog mogelijk is.

Echte paardenmensen

De menner laat weten dat hij niet is opgegroeid met paarden of met het boerenwerk. “Ik heb het ploegen geleerd van de familie Kanters in Someren Heide. Dat waren échte paardenmensen.”

Veelzijdig

Van der Weerden vertelt dat hij Wendy niet alleen gebruikt voor een aantal keren ploegen per jaar. “Ik span ‘m een paar keer in de week voor de wagen, en er kan ook op gereden worden. Het is een heel erg veelzijdig paard.”

Hartje

De reportage toont uiteraard ook man en paard in actie. “Ik doe m’n best om zo recht mogelijk te ploegen”, aldus Van der Weerden. Dat lukt heel aardig. De voren kronkelen af en toe een beetje, maar duidelijk is dat Ton en zijn paard – de oortjes erop! – er lol in hebben. En houden van hun werk. Getuige het mooie hart dat ze als laatste ploegen …

De film werd overigens gemaakt in coronatijd, op 18 april jl.
Bekijk de reportage.

MenSport/Ton van der Weerden

Foto: Ton van der Weerden