Paardensport Vlaanderen: Licentie (voor groom) en verzekering is niet hetzelfde!

0
333

Paardensport Vlaanderen besteedt aandacht aan de licentie die een groom dient te hebben om officieel deel te mogen nemen aan menwedstrijden. Licenties worden te vaak verward met verzekeringen. Aan de Belgische hippische bond dus om dit te verduidelijken.

Er zijn namelijk twee opties voor de groom in kwestie of voor de menner die dit graag in orde brengt voor zijn/haar groom:

 • L01

  • Dit is een recreatief lidmaatschap voor de groom wanneer deze slechts af en toe samen met één of meerdere menner(s) aan competitie deelneemt.
  • Reglementair, conform artikel 901 van het nationaal menreglement, is de groom verplicht minimaal een recreatief lidmaatschap (L01) te nemen bij de respectievelijke liga. Dit is voldoende als toelating om deel te nemen aan een competitie, zoals iedere competitieve ruiter een licentie dient te nemen naargelang de discipline en het niveau men beoefent.
  • Dit recreatief lidmaatschap wordt door de door u gekozen Paardensport Vlaanderen-club in orde gebracht en dient ook aan hen betaald te worden. De desbetreffende Paardensport Vlaanderen-club kan eventueel een bijkomende clubbijdrage vragen.
  • Verzekering : het recreatief lidmaatschap voorziet een C-basisverzekering voor clubactiviteiten, georganiseerd door FEI, KBRSF, LEWB-(clubs) en Paardensport Vlaanderen-(clubs). De aangesloten groom kan ten allen tijde kiezen om een uitbreiding te nemen op de C-verzekering, zoals bijvoorbeeld de I-verzekering welke noodzakelijk is wanneer je de paardensport beoefent in niet-clubverband.
 • G20

  • Dit is een specifieke competitieve licentie, die in het leven werd geroepen voor de groom die op regelmatige basis  één of meerdere menner(s) bijstaat in de competitie en een service naar de menner toe opdat de menner geen persoonlijke verzekering dient af te sluiten voor zijn / haar groom, ook wanneer de groom thuis ment of helpt. Deze licentie is er gekomen op vraag van de menners.
  • Deze competitieve licentie kan door de groom zelf online beheerd / hernieuwd worden via www.equibel.be na registratie bij een Paardensport Vlaanderen-club.
  • Verzekering: deze specifieke groomlicentie omvat de CI-verzekering, waardoor de grooms verzekerd zijn voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid.

Voor vragen kun je contact opnemen met mennen@paardensport.vlaanderen of bel 09 245 70 11.

Bron: Paardensport Vlaanderen

Foto: Digishots/Dirk Caremans