Op naar Aken: Dagboek Bram Chardon: “Genieten, balans opmaken en door”

0
650
Genieten
Nog even nagenieten ..

Bram Chardon nam met zijn vierspan deel aan het EK mennen in Budapest. Hij werd Europees kampioen net als in 2019, zijn vader IJsbrand won zilver en het team gecompleteerd met Koos de Ronde goud. Beter kon het niet! Tijd om de balans op te maken, vooral te genieten en weer door te gaan, naar Aken.

Tiptop gereed

“Wat een gezelligheid thuis nu! Het hele gezin was in Budapest en ons gezin is toch het belangrijkst. Er wordt nu thuis veel gelachen, er worden veel grappen gemaakt. De paarden zijn fit thuis gekomen. De spullen zijn allemaal schoon. Er is uitgezocht welke onderdelen nu toch wel ‘op’ zijn, meteen nieuwe besteld, daar moet je niet mee wachten, alles moet tiptop gereed zijn voor volgend gebruik. Maar we mogen nu echt even genieten!

Tweespan Hugo en Enrico van IJsbrand Chardon in training tijdens zonsondergang in Budapest.  (foto: Familie Chardon)

Balans opmaken

Maar als topsporter moet je altijd kritisch blijven kijken naar jezelf. De balans opmaken over de wedstrijd, dat hoort er ook bij. Nu terugkijkend op Budapest, denk ik dat ik alle kleine aanpassingen die ik heb gedaan ook goed heb gedaan. Ik heb bijvoorbeeld nooit eerder Freddy en Idool in tweespan gereden vóór de dressuurproef, was prima om dat te doen! Met dit span moet ik onder de 40 punten kunnen rijden met dressuur…. James heeft zich geweldig gedragen in de wedstrijd, hij heeft de hele wedstrijd geen fout gemaakt. De toekomst van mijn jonge span is dus zeer rooskleurig. In Tryon reden mijn vader en ik in de marathon allebei een verkeerde poort, nu ging alles goed, met mensen en paarden. We hadden steeds de juiste mensen op de juiste plaats. Het enige waar ik bij mezelf aan zou kunnen werken, zijn mijn kleine foutjes aan het begin van de marathon. In hindernis 1 en 2 reed ik zelf niet handig. Ik wijt dat aan spanning. Bij hindernis 3 kon ik de knop omzetten, toen kwamen we in een flow en liep het. Daar moet ik nog even over nadenken, hoe ik die spanningsknop een volgende keer eerder kan omzetten bij de marathon.

Aken

Dat eerder de knop omzetten, kan al snel: in Aken. Ik ben van plan met mijn gouden aanspanning naar Aken te gaan. Dat betekent dat ik geen intensieve trainingen meer hoef te doen. Het is uitrusten en weer iets opbouwen. Mijn vader twijfelt nog over het misschien inzetten van Generaal. Dat vraagt voor hem wel extra training met andere samenstellingen van zijn span. In Budapest zat hij aan de grens van het vermogen, vond hij. De marathon van Aken zal technischer zijn, maar vergt ook kracht. Hij denkt er nog over.

Kronenberg

Vandaag ben ik even naar Kronenberg naar het WK tweespannen op en neer gereden, met een trainingskoets voor onze vriend József Dobrovitz. Superleuk natuurlijk, even daar naar toe. De felicitaties waren niet van de lucht, iedereen weet het!

Sport naar de mensen

Ik heb met de Hongaren overigens ook nog contact gehad over het gat bij hindernis 2. Ze hadden ook gezien dat dit niet kon en gaan het aanpassen en beplanten met gras. Ook weer opgelost voor de toekomstige wedstrijden daar! Ik hoop voor toekomstige kampioenschappen dat ze zo zullen zijn als Budapest of Gothenburg, dat je de sport naar de mensen brengt. De organisatie had zelf alles aan aandacht op de nationale tv en publiciteit gedaan, iedereen in Hongarije wist van dit EK. Het EK in Budapest had een groot meelevend publiek. Dat helpt onze mooie sport verder! Deze week geniet ik nog even na. En daarna genieten we vanaf volgende week met ons geweldige team in Aken.

Tekst: Claartje van Andel

Foto’s: Team Chardon

 

Lees ook:

Feestelijke ontvangst thuis Teams Chardon met (paarden)buffet

EK Vierspannen: Team NL en Bram Chardon GOUD

EK Vierspannen | Dagboek van Bram Chardon: “Maximaal”

EK Vierspannen: Dagboek van Bram Chardon “Zo’n ouderwetse hindernis, moet liever geen trend worden”

EK Vierspannen – Dagboek van Bram Chardon: “Dubbele ervaringen na dressuur”

EK Vierspannen | Dagboek van Bram Chardon: “Plan staat vast”