NK Ponymennen: Enkelspantitel voor emotionele Tamara Pijl

0
915

Op de terreinen van de Steenhof Stables in Oirschot is de titel bij het Nederlands kampioenschap ponymennen enkelspannen binnengehaald door Tamara Pijl. Het was voor het eerst dat ze goud won.

Met een fraaie harmonieuze proef reed Tamara Pijl in de enkelspanrubriek haar pony Dex naar de winnende score in dressuur op de eerste wedstrijddag. Marissa Schuiling stelde Kyra heel mooi voor en volgde met vier punten verschil.

Spannend groen zeil

De marathon op zaterdag kende acht technische hindernissen. “We hebben met Dex veel op marathon en vaardigheid getraind,” vertelt Pijl. Maar in hindernis 1 kwam ze meteen in de problemen omdat Dex het groene plastic dat om de bomen was gewikkeld, wel erg eng vond en er niet langs durfde. “Dat heeft me zeker tien seconden gekost,” aldus Pijl. Maar in de overige hindernissen wierp de training haar vruchten af. Met snelle tijden en een topfitte Dex hield ze aansluiting. De marathon werd gewonnen door titelverdediger Brent Janssen. Hij speelde met de hindernissen en klom in het klassement na twee dagen richting het podium.

Spanning ten top in de vaardigheid

Ook de afsluitende vaardigheid werd overtuigend gewonnen door Brent Janssen, door als enige een foutloos parcours binnen de tijd te rijden. Marissa Schuiling had in de marathon aansluiting gehouden en stond nog steeds op de tweede plek. Na twee wedstrijdonderdelen stond Pijl nog aan kop, maar in de afsluitende vaardigheid was het verschil maar één afgeworpen balletje. Schuiling haalde de tijd, maar tikte er twee ballen af. Dat gaf Pijl nog iets meer speling. Al vroeg in het parcours, op poort 4, reed ze er een bal af. Maar daarna maakte ze geen fouten meer en kreeg ze alleen nog wat tijdsoverschrijding bijgeschreven.

Laatste jaar

Het goud was voor de Loosdrechtse, die dolblij en geëmotioneerd was. Recent besloot ze om na het komende WK een punt achter haar mencarrière te zetten. Ze leidde de elfjarige Dex helemaal zelf op en pakte voor het eerst het goud op een NK. Brent Janssen kreeg na zijn twee winnende onderdelen het zilver omgehangen en het brons was voor Marissa Schuiling.

Uitslag NK Ponymennen Oirschot

Enkelspan pony
1. Tamara Pijl (Nieuw-Loosdrecht), 128,51
2. Brent Janssen (Swolgen), 130,09
3. Marissa Schuiling (Texel), 132,38

Bron: KNHS

Foto: Gemma Jansen