Nationale keuring Groninger Paard: Toenemende populariteit, enthousiasme en vraag naar het ras

0
220
Veulenkampioen Groninger Paard, Sonja naast haar moeder Bonheur (foto: Claudia Dermois)

Afgelopen zaterdag 4 september was het tijd voor de laatste keuring van het seizoen van Vereniging het Groninger Paard; de Nationale Keuring. Het was een geslaagde dag op de HJC Manege in Tolbert, met vele mooie, rastypische Groningers. De deelnemende veulens, merries en ruinen onderstreepten de nuchterheid, schoonheid, gezondheid en kracht van de raspopulatie. Een prachtige belofte voor de toekomst van het Groninger Paard!

De paarden werden beoordeeld door juryleden S. Weerstand en L. Linders. Bij de veulens streden Mentko v. Zathe Catharina (v. Maistro Polo) en Sonja (v. Lauriner) om de titel van nationale veulenkampioen. Merrieveulen Sonja, in eigendom van oud-voorzitter Hinke Cnossen, ging er met de winst vandoor onder de lovende woorden: “Sonja staat goed in het type, is een langgelijnd veulen met een sterke ruime beweging.”

Fambine nationaal kampioen 3 jaar en ouder

De nationaal kampioen onder de volwassen Groninger Paarden werd gekozen uit de eerstgeplaatste paarden van de rubrieken 3-jarige merries, stamboekmerries 4 t/m 7 jaar, stermerries, modelmerries en stamboekruinen. De merrie Fambine (v. Fambo) werd tot nationaal kampioen gekroond, extra bijzonder na aankondiging van het dekpensioen van Fambo eerder dit jaar. “Fambine is in alles een correcte merrie met een constante aansprekende presentatie”, luidde het commentaar van de jury.

Niet iedereen komt in aanmerking voor deelname aan de Nationale Keuring. Deelnemers dienen te vallen onder een van de onderstaande categorieën:
• Veulens (wel of niet gekeurd)
• Merries en ruinen die op de regionale keuring een 1ste premie hebben behaald. Op de Nationale Keuring kunnen deze paarden graadverhoging bevestigd krijgen wanneer er nog een keer een 1ste premie wordt behaald.
• Stermerries- en ruinen
• Modelmerries

Groeiende fokkerij

Het nog vrij nieuwe bestuur van Vereniging het Groninger Paard is erg blij met de succesvolle regionale keuringen en deze nationale keuring als afsluiter van het seizoen. Toenemende populariteit, enthousiasme en vraag naar het ras is zeker te merken. Het bestuur hoopt dat dit de komende jaren ook zal leiden tot een groeiende fokkerij van het Groninger Paard.

Foto: Veulenkampioen Sonja naast haar moeder Bonheur, beide in eigendom van H. Cnossen (foto: Claudia Dermois)