Mirjam Jenkins: “Na tien jaar durf ik eindelijk voor het ‘echie’ te gaan”

0
560

Mirjam Jenkins had voorheen altijd verzorgpony’s en -paarden, totdat ze heel graag een eigen pony wilde voornamelijk om te verzorgen. Dat ze uiteindelijk met de pony niet alleen is gaan mennen, maar onder andere ook aan horse agility en mendurancewedstrijden deelneemt, had ze van te voren niet verwacht.

Enthousiast en vooral vol lof over haar 1.20 meter metende pony Silvester, oftewel Sil, begint Mirjam te vertellen: “Ik had dus altijd verzorgpaarden en wilde graag iets zelf hebben om te verzorgen. Het gaat mij niet zo zeer om het rijden, maar vooral de verzorging en het omgaan met een paard of pony vind ik erg leuk. Sil kwam ik tegen via een internetsite en hij was toen nog een jaarling. Het is een kruising tussen een Shetlander en een Welsh. Hij was toen al erg eigenwijs en we noemen hem ook wel ‘silly’, omdat hij en beetje gek is. Ik kocht hem van mijn eerste welverdiende vakantiegeld.”

Extra punten

“Inmiddels is Sil al dertien jaar mijn maatje. Toen hij zo jong was, heb ik hem vooral heel veel aan de hand geleerd. Dat grondwerk vond hij ook harstikke leuk om te doen. Met een wedstrijd horse agility aan de hand werden we meteen eerste. Je moet dan een obstakelparcours aan de hand doen. Je kunt in de wedstrijd extra punten verdienen als je een pony niet alleen kunt laten lopen over een stuk zeil, maar zelfs erop kunt laten liggen. Dat was geen probleem voor Sil.”

Vlekkeloos?!

“Iemand anders op stal mende met haar Shetlander en vroeg mij ‘waarom ga jij dat niet doen?’. Ik had het nog nooit gedaan, maar het leek mij erg leuk. We hebben hem samen beleerd en dat ging vlekkeloos. Toch had ik het achteraf gezien door of samen met een professional moeten doen. Ik mende namelijk altijd met lange leidsels en als ik ze korter nam dan stond hij stil. Toen hij ging puberen waren er ook veel dingen eng en draaide hij om. Omdat ik alleen buiten kon rijden en de wielen bij het draaien onder de wagen blokkeerde, lagen we regelmatig op zijn kant. Dat was natuurlijk niet fijn.”

Ma(e)nagen

“Toen ik een nieuwe wagen kocht waarbij de wielen wel onderdoor konden draaien en op een nieuwe stal stond, waarbij ik Sil in de paddock kon mennen, is dit wel beter geworden. Daarnaast heeft menner Marco Versterre mij ook weer aardig op de rit geholpen. Nu hebben we weer vertrouwen en weet ik het te ma(e)nagen, haha!”

Weken vooruit

“Voor het rijden van wedstrijden was ik altijd afhankelijk van vervoer, maar sinds vorig jaar heb ik mijn eigen trailer. Het is heerlijk als je zo jezelf kunt redden. Ik krijg nu les van Margit Haitsma en ik kan met één les weken vooruit.”

Dubbel genieten

“Sil is echt een lange afstandspony en dus heel goed in mendurance. Tijdens zijn eerste wedstrijd in een impulsrubriek werd hij alweer meteen eerste. Daarnaast rijdt er een meisje van elf dressuur en springen met hem. Ook heeft hij meerdere kindjes leren paardrijden, loopt hij graag rondjes op verjaardagen en markten en hebben we zelfs de eer gehad om meerdere jaren achter elkaar verstandelijk gehandicapte kindjes een rondje te laten rijden op zijn rug. Dat is voor zowel Sil als mij echt genieten, andere mensen laten genieten. Hij vindt het allemaal zo leuk.”

Jonge pikeur?

“Ook doe ik mee aan minimarathons. Eindelijk heb ik na tien jaar een menstartkaart aangevraagd en gaan we voor het ‘echie’ in plaats van meedoen aan een impulsrubriek. Bij de KNHS hadden ze een oproep gedaan. Ze waren op zoek naar een allround sportpony en ik hoop natuurlijk dat Sil de titel officieel verdient. Ook wil ik Sil nog graag laten koersen op de minikoersen op de drafbaan van Alkmaar. Eigenlijk zoek ik nog een jonge pikeur die hier interesse in heeft.”

Dit is hét jaar

“Mijn liefde voor paarden en mijn wens om andere mensen gelukkig te maken hebben mij ertoe gezet om dit jaar mijn eigen bedrijf JenkinsStyle Photography & Design op te starten. Naast het fotograferen van paarden, richt ik mij ook op kinderen, families en honden. Voor andere startende ondernemers en ondernemingen met een beperkt budget maak ik ook websites/webshops, logo’s, flyers, noem het maar op! Ik vind het vooral leuk om klanten te krijgen met ook een passie voor paarden, zo kan ik werk en hobby combineren! Het aanvragen van een startkaart en beginnen van mijn bedrijf betekent veel voor mij. Het is het jaar van het ervoor gaan!”

Tegen en met elkaar

“Het leuke van het mennen is dat het echt een teamsport is. Ondanks dat je tegen elkaar strijd, staat iedereen voor elkaar klaar en heb je altijd hulp. Dat is heel fijn. Oh ja en Sil heeft zijn eigen Instagram waarop zijn avonturen te volgen zijn; Silly.pony.silvester.” (CdB)

Bron: Mensport / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit