Morgane Rüland: “Oud probleem, bleek groot probleem”

0
799
Morgane Ruland
Smalle weggetjes die het lastiger maken om buiten te mennen, zeker als er tractors langs komen.

Morgane Rüland had een idyllisch beeld over het mennen. “Met je vrienden en familie er gezellig op uit, je kent het wel”. Helaas kwam ze bedrogen uit. “Mijn pony blijft angstig voor tractoren, en we hebben hier alleen maar van die smalle weggetjes. Voor mij zit het mennen er voorlopig niet in.”

Mérens

Laten we beginnen bij het begin. Morgane kocht haar pony via de Duitse Marktplaats. “Ik heb een zwak voor koudbloeden, altijd al gehad. En ik vond Mérens-paarden altijd heel gaaf. Maar ja, ze waren ook heel prijzig, en als studente was een Mérens te hoog gegrepen voor mij. Toen tipte iemand mij, dat er op een Duitse website een ‘mini-Fries’ te koop stond. Deze mini-Fries was Nala. Ze komt uit Frankrijk, en heeft ook een Frans paspoort, maar de officiële afstamming is niet bekend. Ik vond haar direct al op een Merens lijken, en diverse kenners van het ras, hebben dit ook bevestigd.”

Bandenslepen

“In eerste instantie wilde ik haar gaan berijden”, vertelt Morgane over de inmiddels 13-jarige Nala. Maar ze heeft een vrij korte rug, en het was nog niet zo eenvoudig om een passend zadel te vinden. Toen kreeg ik het idee om te gaan mennen. Onder begeleiding van een instructeur hebben we haar beleerd. We zijn uiteindelijk tot het bandenslepen gekomen, maar we hebben nog niet echt met een wagen gemend.”

Tractoren

Een ‘oud’ probleem, bleek een heel groot probleem te worden. “Nala was altijd al bang voor tractoren, ook als ik een buitenrit met haar maakte onder het zadel. Maar onder het zadel kan je makkelijker even opzij gaan, of een weiland oprijden. Je hebt dan toch meer controle. Met een wagen is dat allemaal niet zo eenvoudig.”

Passeren

“We hebben ‘tractor-training’ gedaan in de rijbaan. Op zich gaat dat goed. Maar op het moment dat we dan in een vreemde omgeving komen, dan raakt Nala in paniek op het moment dat de tractor wil passeren. Dan gaat ze in haar achteruit, en recht overeind. Je moet er niet aan denken dat je op dat moment met een wagen achter zo’n paard zit”, vertelt Morgane Rüland verder.

Dubbel zo gevaarlijk

Mijn instructeur zei ook: “Mennen is hartstikke leuk, ik doe het al jaren, het is minstens dubbel zo gevaarlijk als rijden. Je hebt er altijd wat achter hangen.”

Wegen smal

Ondanks dat ze nu nog niet echt aan het mennen toekomt, blijft de tak van sport haar trekken. “We willen niet voor altijd stoppen. Maar het is niet realistisch om hier zo meer door te gaan. De wegen zijn hier, in Zuid-Limburg, allemaal super smal, en er zijn veel boeren met tractoren. Dat is vragen om problemen. Natuurlijk kan ik in de rijbak mennen, maar dat om daar een dure wagen voor aan te gaan schaffen, gaat me toch een stap te ver.”

Pauze

“En ik heb uiteindelijk toch veel gehad aan de menlessen. We hebben er veel van geleerd. We kunnen nu longeren met dubbele lijnen en we slepen de bak. De pony blijft gewoon, die gaat nooit meer weg. En ook al is dit voor nu geen ‘happy end’, we hebben nog een toekomst voor ons. Ik zie het als een pauze. Op termijn gaan we misschien verhuizen, en dan zullen we zeker een plekje uitzoeken, waar er menpaden in de buurt zijn, en waar het dus veiliger is. Dan pakken we het mennen zeker weer op”, aldus Morgane.

Bron: Mensport

Foto: privé bezit Morgane Rüland