Mentalent Larissa Jansma

0
463

Met een vader als Gjalt Jan Jansma, die met zijn Dandy Jane een paar jaar geleden uitgenodigd werd voor het WK Jonge Menpaarden in Hongarije, is het niet vreemd dat het menvirus ook toesloeg bij Larissa Jansma. De jonge menster heeft al de nodige overwinningen behaald, zoals Nederlands Kampioen.

Het begon allemaal met Spetter, een Welsh A van nu 25 jaar. “Spetter was mijn rijpony. Ik reed op haar onder het zadel. Om haar nog wat meer beweging te geven, wilde mijn moeder Annelie aangespannen gaan rijden met haar. Voordat ze bij ons kwam, was er veel met haar gemend en toen we haar kochten kregen we zelfs haar tuig mee. Spetter was heel braaf en ik kon en deed van alles met haar en dus ook mennen.

Honey Bee’s Jolivier

Toen ik te groot werd om op haar te rijden, kwam er een C-pony, maar ook hier werd ik vrij snel te lang voor. Vervolgens kwam er een D-pony met veel kwaliteit. Hij kon alles, maar deed het niet voor je. Heel frustrerend als je zo’n mooi dier hebt, maar die niet wil werken. En toen kwam Honey Bee’s Jolivier gelukkig op mijn pad. Twee jaar geleden werd de Jeugdmendag van district Noord gehouden. Daar wilde ik graag aan meedoen, maar mijn eigen pony was daarvoor niet geschikt. Toen mocht ik van Stal Honey Bee hun Honey Bee’s Jolivier lenen, een zwarte kruising tussen een Welsh-A en een Welsh Cob. De Jeugdmendag verliep heel goed en een poosje later de Welsh Sportdag ook. Ik had vanaf de eerste dag een klik met hem. Tot zijn zevende jaar werd hij ingezet als dekhengst, later is hij geruind. Hij werd toen recreatief gemend. Ik mocht hem een jaar starten; daarna zouden we verder kijken.

Beetje eenkennig

Maar na die periode hebben we hem gekocht en is hij mijn toppony. Inmiddels is hij veertien jaar. Hij is best eenkennig en heeft niet zoveel met andere mensen, dan lijkt hij niet op zijn gemak. Het is een hele sterke en mooie pony om te zien, met een heel grappig koppie en hij is echt slim. Luisteren doet hij erg goed; hij kent alle commando’s. Dat is heel handig op wedstrijd. Soms zit een van mijn ouders achterop de wagen, dan zeg ik ‘draven’ en dan vertrekt hij al zonder dat mijn ouders mijn commando hebben gehoord

Het hele interview lees je in MenSport nummer 4, die je kunt bestellen via paardenmagazines.nl.

Tekst en foto: Gemma Jansen