In MenSport 9: Trainer&Pupil Alex en Ramon Oostervel

0
557

In de rubriek Trainer&Pupil maken we in MenSport 9 kennis met vader en zoon Alex en Ramon Oosterveld, die beide door wijlen opa Oosterveld werden aangestoken door het menvirus. Dat tweespanmenner Ramon als pupil maar boft met zo’n veelzijdig ontwikkelde vader als trainer, blijkt wel uit deze aanschouwelijke les.

Het zijn niet alleen vader en zoon die team Oosterveld uit Hollandscheveld vormen, ook moeder Ilonka en zus Mariska maken deel uit van het hechte team. Het is dan ook een echte familieaangelegenheid en Ilonka verklaart dit treffend als ‘paplepel­werk’. Helaas is opa overleden, maar hij was wel de aanstichter van deze geweldig mooie hobby waar ze zoveel plezier aan beleven.

Bij opa op de bok

Als jong ventje zat Ramon al bij opa op de bok en vertelt: “Toen ik ruim vijftien jaar geleden op een wedstrijd Bram Chardon met zijn schimmeltjes door de hindernissen zag rijden, riep ik: ‘Dat is mooi, dát wil ik ook!’”
Toen opa een paard verkocht had, kwam er een stal leeg en kon er een menpony voor Ramon worden aangeschaft. Dat werd ook een schimmeltje, de toen vijftienjarige Welsh A genaamd Jaguar waarbij later ook zijn voormalige spangenoot Silvester op achttienjarige leeftijd volgde.

Bron op Hippiade 2015

Naast het vele plezier dat ze brachten, was dit heel leerzaam voor Ramon. Hun gezamenlijke carrière sloten ze af met de bronzen medaille in de vaardigheidsklasse M Tweespan Pony’s op de Hippiade in 2015. Inmiddels zijn de pony’s 24 en 25 jaar en genieten ze in Hollandscheveld van hun welverdiende pensioen.

Hele uitdaging

Drie jaar geleden begon Ramon met hun opvolgers. Deze zijn een maatje groter én iets minder bewerkelijk om wedstrijdklaar te maken: de bruine Welsh B-hengsten Woldberg’s Componist en Oltewolde’s Armando, met beide vier witte benen en een bles, die destijds vier en zes jaar waren. Alex vertelt dat Marijke Hammink het beleren verzorgde en hij ze zelf eerst een keer of tien gereden heeft voordat ze meegingen naar de eerste verenigingsles.

Hengstige merrie

Daar bracht een hengstige merrie ze het hoofd op hol. De hengsten sprongen boven op elkaar met als gevolg dat het hele span ondersteboven ging. Weer ingespannen gebeurde het opnieuw, nadat die merrie nog een keer gilde. Daarop werden de hengstjes toch maar geruind.

Het hele artikel is te lezen in MenSport 9, die nu in de winkel ligt of te bestellen is via paardenmagazines.nl.

Tekst en foto: Janneke Berghuis