Tips voor mennen in de winter

0
1271

Er zijn menners die de menwagen een tijdje onder zeil zetten als het koud wordt. Soms krijgen zelfs de paarden een winterstop. Maar fanatiekelingen mennen gewoon door.

Met de juiste voorbereiding en aanpassing kan een winterse rit ook supermooi en veilig zijn.

Scheren

Een geschoren paard maakt het poetsen een stuk makkelijker en voorkomt dat het paard te erg gaat zweten en te lang nat blijft. Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Bij geschoren paarden is de natuurlijke isolatie weggehaald.

Deken

En daarom hebben geschoren paarden een deken nodig vanaf een omgevingstemperatuur van zo’n 10 graden Celcius. Kies voor een buitendeken met een nekstuk. Een deken houdt het paard niet alleen warm, maar ook schoon.

Veilige ondergrond

Een blinkend schoon, betonnen gangpad of een buitenplaats met klinkers kan als het gaat vriezen zo in een ijsbaan veranderen. Als vorst wordt voorspeld, kun je het beste vuil en stro laten liggen. Gebruik eventueel ook strooizout. Dat zorgt voor een veilige ondergrond.

Sneeuwbeslag

Vastplakken van sneeuw onder de hoeven kan vermeden worden; vraag er je hoefsmid naar!

Kalm aan met poetsen

Je hoeft echt niet iedere centimeter van je paard schoon te poetsen elke keer dat je gaat mennen. Hoofdzaak is dat er geen vuil onder het harnachement zit.

Warme kleding (hèhè)

Haal de winter menhandschoenen maar uit de kast. Er is een grote kans dat je handen gevoelloos worden bij extreme kou. Ook thermo-ondergoed is geen overbodige luxe. Thermo stalschoenen of -laarzen voorkomen gevoelloze tenen.

Zichtbaarheid

De schemering valt sneller in in de winter, mistbanken en ook een sneeuwbui kunnen je zomaar overvallen. Reflecterende accenten op je wagen, kleding en bijvoorbeeld peesbeschermers en tuig zorgen voor beter zichtbaarheid.

Risico

Hoe mooi het buiten rijden (in de sneeuw) ook mag zijn, wees je bewust van de risico’s! Laat je niet verrassen door heel slecht weer en een glibberige ondergrond.

Bron: Horse&Hound

Foto: Istockphoto