Mennen in de winter: waar kun je op letten?

0
731

Er zijn menners die de wagen een tijdje onder zeil zetten als het koud wordt, maar fanatiekelingen gaan gewoon door. Met de juiste voorbereiding en aanpassing kan een winters ritje ook veel plezier geven en veilig zijn.

Minder daglicht, kou, ijzel of sneeuw… omstandigheden waar je in de winter mee te maken hebt. De meningen over het rijden in sneeuw zijn nogal verdeeld, maar in landen met strengere winters trekken ze zich daar niet veel van aan, dus het kán.

Scheren

Een geschoren paard maakt het schoonmaken een stuk makkelijker en voorkomt dat het paard te erg gaat zweten en te lang nat blijft. Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Zetten ze hun haren rechtop, dan kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend. Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald.

Deken op

Geschoren paarden hebben een deken nodig vanaf een omgevingstemperatuur van circa tien graden Celcius. Kies dan voor een buitendeken met een nekstuk. Een deken houdt het paard niet alleen warm, maar ook schoon. Zet je hem buiten, dan kun je een vlecht in de staart doen.  Zo voorkom je een modderige plakkerige staart die bijna niet uit te kammen is.

Veilige ondergrond

Een blinkend schoon, betonnen gangpad of een buitenplaats met klinkers kan als het gaat vriezen zo in een ijsbaan veranderen. Als vorst wordt voorspeld, kun je het beste vuil en stro liggen. Gebruik eventueel ook strooizout. Dat zorgt voor een veilige ondergrond.

Warming up en cooling down

Sommige paarden gaan helemaal uit hun dak zodra ze in de winter buiten komen, vooral bij het zien van de eerste sneeuw. Neem dus de tijd om op te warmen als je een rit gaat maken. Gebruik eventueel een uitrij-/opwarmdeken om je paard in het begin warm te houden en zo blessures door koude, stijve spieren te voorkomen.

Speciaal sneeuwbeslag

Vastplakken van sneeuw onder de hoeven kan vermeden worden; vraag er je hoefsmid naar!

Kalm aan met poetsen

Je hoeft echt niet iedere centimeter van je paard schoon te poetsen elke keer dat je gaat mennen. Hoofdzaak is dat er geen vuil onder het harnachement zit. Te grondig poetsen tast zelfs de natuurlijke beschermlaag aan.

Kleed je warm (hèhè)

Winterse omstandigheden? Haal de winter menhandschoenen maar uit de kast. Er is een grote kans dat je handen gevoelloos worden bij extreme kou. Ook thermo-ondergoed is geen overbodige luxe. Een maillot of panty onder je kleding kan natuurlijk ook, maar zit meestal niet echt prettig. Thermo stalschoenen of -laarzen voorkomen gevoelloze tenen. Het is zeker ook belangrijk om in de winter buiten goed zichtbaar te zijn. Denk hierbij niet alleen aan de wagen en aan jezelf, maar ook aan je paard.

Zichtbaarheid

Schemering valt sneller in in de winter, mistbanken en ook een sneeuwbui kunnen je zo maar overvallen. Reflecterende accenten op je wagen, kleding en bijvoorbeeld peesbeschermers/bandages zorgen voor beter zichtbaarheid.

Neem geen risico

Hoe mooi het buiten rijden in de sneeuw ook mag zijn, wees bewust van de gevaren! Bij onzekere omstandigheden is het beter geen risico te nemen, zeker niet op plaatsen waarvan de bodem onduidelijk is. Paarden hebben geen hekel aan de winter, zoals veel mensen. Dus met de juiste voorbereiding en instelling kunnen de wintermaanden ook heel plezierig zijn.

Bron: Horse&Hound

Foto: Sabine Timman