Mark Vonck: “Plezier staat voorop, bij Wieldy is dat bitloos”

0
286
Wieldy Mark Vonck

Met zijn gele tuig en bonte aftekening is het zeker een opvallende verschijning. Mark Vonck heeft Wieldy gekocht toen hij 2,5 jaar oud was. Een fokker in de buurt bood hem te koop aan en het was liefde op het eerste gezicht. Zo kwam Wieldy op de weide met twee kleinere maatjes. Mark heeft nog steeds regelmatig contact met de fokker en zou de keuze zo opnieuw gemaakt hebben.

Een goede band

In het begin zijn Mark Vonck en Wieldy samen veel bezig geweest met grondwerk en het maken van een goede basis. “Het is belangrijk om veel grondwerk te doen samen. Zo krijg je een sterke band en kan je veel beter op elkaar inspelen”, vertelt Mark. Daarna is Wieldy ook zadelmak gemaakt en leerde hij het bit kennen.

“Daarna hebben we Wieldy beleerd voor de wagen. We hebben echt de tijd genomen, na twee jaar oefenen en trainen gingen we ook regelmatig op pad”, vervolgt de menner. Het valt op de Mark zonder bit ment. “Met Wieldy staat het plezier voorop, en dat gaat ook zonder bit.”

Liever lui dan moe

Ze proberen er in de winter toch wel twee keer per week op uit te gaan. Ondanks dat dit niet altijd lukt, blijven ze lekker in beweging. Al gaat het niet altijd zo vlotjes. “Wieldy is veel liever lui dan moe”, vertelt Mark lachend. Hij denkt er dan ook wel eens over om ook een paard aan te schaffen met wat meer pit. “Voor erbij natuurlijk, want Wieldy gaat nergens meer heen. Ik hoop nog vele jaren met haar erop uit te trekken. “

Warmte

De winterperiode is favoriet bij Mark en Wieldy. “In de zomer doen we het wat rustiger aan. Dit in verband met de insecten en Wieldy’s lichaamstemperatuur. Hij heeft natuurlijk een dikke vacht en krijgt het in de zomer snel te warm. Als het zo warm is, gaan we thuis aan de slag. Een beetje knuffelen, poetsen en vooral een goede band opbouwen. Ook met de twee andere pony’s die bij Wieldy in de wei staan, ze vinden het allemaal geweldig”, lacht Mark.

Fijne omgeving

Mark heeft geprobeerd de pony’s ook voor de wagen te spannen, maar dit zit er helaas niet in. “Het was geen succes. Helemaal prima hoor, ieder zijn ding. Ik wandel regelmatig met deze pony’s. Vanuit onze weide kunnen we alle kanten op. Dat maakt het ook zo’n fijne omgeving. Ook met de wagen kunnen we alle kanten op. Een vaste route hebben ze dan ook niet, maar we zijn meestal een uur of twee weg, en dat kan soms oplopen tot 5 uur. Voorlopig vervelen we ons niet”, besluit Mark.

Tekst: Sophie van der Molen voor Mensport. Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit