Marjolein Boerlijst: “We hebben dezelfde passie”

0
139

Toen Marjolein Boerlijst een pony kocht voor haar tweejarige dochtertje, Karlijn, had ze nooit verwacht dat ze nu samen zo’n plezier zouden beleven aan hun pony’s en het mennen van enkel- en dubbelspan.

Als tweejarig meisje werd Marjolein zelf op een ezel gezet in Spanje en was ze sindsdien verkocht. Ondanks dat haar ouders niets met paarden hadden en haar vader een fervent wielrenner was, mocht ze toch in de zomervakantie in Friesland nog eens op het paard zitten. Ze had een glimlach van oor tot oor. Haar vader wist dat hij zij dochter niet blijer kon maken dan met lessen op de manege. Alleen moest ze eerst zes jaar worden, voordat dat mocht. Bij manege Poelenburg in Schoorl begon ze met rijlessen en hebben paarden sindsdien altijd een rol gespeeld in haar leven.

Alles geleerd van DVD’s

“Het grappige is dat ik toen mijn dochter twee was een pony heb gekocht met het idee er eerst met de familie mee menritjes te kunnen maken. En in de toekomst dat ze erop kon rijden. Alleen had ik helemaal geen ervaring met mennen. Ik heb alles geleerd van de DVD’s van Tjeerd Velstra. Ik ben begonnen bij les één en heb de lessen stap voor stap gevolgd en uitgevoerd. De manier waarop hij het uitlegde was bijna magisch. Het is alleen jammer dat ik de eerste DVD ben kwijt geraakt. Die zou ik graag weer aan mijn verzameling toevoegen”, vertelt Marjolein.

Op mijn rug

“Het beleren van pony Ginger ging heel goed. Ik kocht een tweedehandstuigje, wat later een hele goede kwaliteit bleek te zijn. Karlijn was nog klein en droeg ik op mijn rug. Ondertussen beleerde ik de pony vanaf de grond. Ik had een simpel concourswagentje zonder rem, maar het was inspannen en wegrijden. Inmiddels heb ik al vijf pony’s beleerd voor de wagen, mede dankzij de kennis van de DVD’s.”

Tweespan

“Later kwam ik menster en instructrice Yvonne van de Mark tegen en zij zei ‘rijd eens een AC-lijn’. Dat vond ze meteen al zo netjes gaan dat ze mijn vroeg bij de vereniging te komen mennen en wedstrijden te starten. Ik kreeg les van Yvonne en zo ben ik in één jaar van de B naar de Z gevlogen. Mijn droom was om tweespan te rijden en zodoende kocht ik er een Welshje bij, maar dit was een echt kikkertje. Wakker en snel, maar samen met Yvonne heb ik doorgezet en liep dit span super. Uiteindelijk heb ik het span in 2010 verkocht een aan getalenteerde jonge menner.”

Voetballen

“En ik kocht een wat grotere pony, New Forest D-pony Django. Ik heb hem eerst voor de wagen beleerd en later reed ook mijn dochter op hem. Maar ook met hem wilde ik graag weer tweespan rijden. Zodoende kocht ik Wonderboy erbij. Helaas werd een koliekaanval de pony fataal. Toen heb ik een Ierse pony erbij gekocht van drie jaar. My Filly, was als driejarige al zo braaf. Mijn dochter kon er alles mee, voetballen, springen en dressuurrijden.”

Talent

“Karlijn is zelf op de manege begonnen en later kreeg ze een Shetlander, Black Beauty, om op te rijden. Deze was echt goud waard en een super leermeester voor haar. Ze kon er alles mee. Ze is er acht keer Hippiade kampioen mee geworden, daarna heeft ze dus de grotere pony’s gereden en nu is ze 19 jaar en heeft ze ook echt talent voor het mennen. Ze rijd enkel- en dubbelspan en won meteen haar eerste wedstrijd. Het is fijn dat we samen dezelfde passie hebben. De pony’s moeten juist voor het tweespan veel in het enkelspan getraind worden. Zo kunnen we ieder een pony trainen. Daarbij is Karlijn mijn vaste groom ook achterop de wagen. Overigens vindt mijn zoon Lukas het heel leuk dat wij deze hobby hebben. Maar zelf is hij meer geïnteresseerd in moutainbiken en computers.”

Toen al verliefd op de mensport, Karlijn vier jaar.

Genieten

“Mijn doel is om samen gewoon heel veel plezier te hebben met de pony’s en om samen wedstrijden te rijden. Als we op pad gaan met de pony’s en drie teckels ben ik helemaal in mijn nopjes. Django heb ik naar het Z gereden en het zou leuk zijn als het met My Filly ook lukt. Maar vooral mooie ritten maken en genieten staat op nummer één.” (CdB)

Bron: Mensport / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit