Mariska van Eijsden: “Abe heeft zeker potentie voor het hogere werk”

0
454

In augustus 2019 adopteerde Mariska van Eijsden de nu 11-jarige haflinger Abe fan Berkeap (v. Almfürst van het Groentenhof). Bij zijn vorige eigenaar had het paard drie jaar stilgestaan vanwege een oogverwijdering, dus het was nog een hele klus om de haflinger weer in een goed ritme en conditie te krijgen. Toch is Van Eijsden vanaf het begin af aan al helemaal weg van haar ‘project’, en heeft ze nog grote doelen voor de toekomst.

Omdat de ruin een hele tijd stil had gestaan en een oog is kwijtgeraakt, heeft hij soms wel een gebruiksaanwijzing nodig tijdens het mennen. “Hij kan heel moeilijk stelling aannemen omdat hij blind is aan zijn linkeroog, dus de lengtebuiging is altijd wel een dingetje geweest. Maar het rijden gaat zo goed dat ik vorig jaar voor de lol een keer ben gaan starten, en uiteindelijk in drie wedstrijden de B door ben gekomen”, steekt de menster vrolijk van wal. “Het is een heel fijn en werkwillig paard. Hij wil altijd lopen en hoe vaker we trainen, hoe beter de stelling linksom gaat”.

Handicap

Ondanks dat de combinatie de klassen door vliegt, is de weg hiernaartoe niet zonder struikelblokken verlopen. “Abe kan heel erg op zijn voorhand lopen, bijvoorbeeld in middendraf en galop gaat hij wat hangen. Sinds zijn blessure in april hebben we het trainen weer opgepakt en ik merk echt dat dat nu zijn vruchten af begint te werpen, maar hij is wel een stuk moeilijker dan mijn andere haflinger King. Toch is het een leuke uitdaging en een superleuk paard om mee te werken. Hij heeft een hele mooi verzamelde draf en hij blijft altijd lopen, zonder dat je er heel hard aan moet werken”.

Tijdens wedstrijden krijgt van Eijsden vaak te horen dat de stelling net niet goed genoeg is. “We worden er nog vaak op afgestraft, wat ik heel jammer vind. Fysiotherapeuten zeggen ook dat paarden die een oog missen sommige dingen net iets minder goed kunnen inschatten dan paarden met twee ogen. ‘Met een ziek paard moet je niet starten’, krijg ik dan te horen. Maar Abe is niet ziek, hij heeft gewoon een handicap. Ruiters kunnen daar dispensatie voor aanvragen, voor paarden is daar niks voor. Het is ook niet zo dat ik bepaalde onderdelen niet wil rijden, maar soms is het fijn als de jury rekening kan houden met de beoordeling van de stelling en buiging”.

Potentie

Met haar andere haflinger King heeft Van Eijsden ondertussen als zes winstpunten binnen in het ZZ-Zwaar, met Abe hoopt ze uiteindelijk ook dit niveau te behalen. “We zijn onderaan begonnen en hebben er zelfs een tijd uitgelegen vanwege een blessure, maar nu hebben we de smaak weer te pakken en hoop ik dat we samen het ZZ-Zwaar gaan bereiken. Hij heeft de potentie zeker weten, dus daar ligt het niet aan”.

In de twaalf jaar bij zijn vorige eigenaren heeft Abe nooit wedstrijden gelopen. “In het begin dacht ik; ‘Waar ben ik aan begonnen?’, maar nu baal ik juist dat de wedstrijden stilliggen. De MenSport@Home-competitie was wel echt een uitkomst in de coronaperiode. We hebben goede percentages behaald en leerzame feedback gekregen, het was een bevestiging van dat we op de goede weg zijn”, sluit ze gedreven af.

Tekst: Isa Wessels – Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.