Marinke te Velde: “We zijn samen op vakantie geweest”

0
157

Marinke te Velde heeft haar Shetlander Raaf nu ongeveer drie jaar en is sinds twee jaar aan het mennen. Ze komt helemaal niet uit een paardenfamilie, maar heeft sinds haar geboorte altijd al van paarden gehouden. “Mijn vader vindt het dan nu wel leuk door mij, maar mijn moeder vindt het minder leuk”, vertelt ze lachend. Afgelopen zomer is ze met haar pony op vakantie geweest en dan deelt ze de avonturen op Insta.

Klik

“Ik had een advertentie geplaatst op Facebook, omdat ik toch graag een pony of paard wilde. Shetlander Raaf kwam op mijn pad, maar hij was totaal niet wat ik zocht. Ik wilde een grotere pony of paard die beleerd was en ik heb altijd al wat gehad met witte paarden. Raaf is klein, hij was niet beleerd toen ik hem kocht en het tegenovergestelde van wit. We hadden meteen gewoon een enorme klik en ik ben gaan kijken wat we samen konden doen. Het mennen leek mij heel leuk en daar heb ik echt een hobby van gemaakt.”

Eigenwijs

“Raaf is een tien jaar oude, zwarte Shetlander van ongeveer 94 cm groot. Hij is best wel heel eigenwijs en vindt steun bij mij als hij iets spannend vindt. Het is gewoon echt een Shetlander zoals een Shetlander kan zijn.” Hij is overigens ook wel ontzettend lief volgens Marinke. “Hij doet heel stoer, maar het is echt een baby’tje van binnen. Hij is dus eigenlijk heel bijzonder en we hebben zo’n goed band. Ik wil hem niet meer weg doen.”

Beleren

“Ik heb hem laten beleren bij iemand anders en dat was misschien niet de beste plek plek of ze deden het op een ouderwetse manier die voor hun goed voelde, dat kan ook. Raaf was eigenwijs, hardleers en ontsnapte steeds. Ze hebben hem toen uiteindelijk voor de kar gezet in één keer. Misschien dat ze ook dachten dat hij het gewoon al kon, maar dat was natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Al wist ik toen ook niet beter als leek. Daarna ben ik verder met hem gegaan en reden we voornamelijk in de bak. Dat ging altijd heel goed en Raaf was echt braaf. Daar heb ik niks op aan te merken en het is echt vertrouwd. Hij schrikt wel snel als we op buitenrit zijn, maar dan doet hij een klein hupje opzij en klaar is het. Dat valt wel mee.”

Wandelen

“Op dit moment verloopt het een beetje stroef en mennen we minder. Dat doen we eigenlijk sowieso minder in deze periode maar als we nu het bos in gaan dan stopt hij. Hij heeft geen zin om alleen op pad te gaan, dus moet er altijd iemand mee. Daarnaast woon ik nu op mijzelf dus is het ontzettend druk. Daardoor heb ik soms ook geen behoefte om te mennen, maar als ik een dagje vrij ben, ga ik naar stal. We doen dan ook wel andere dingen, zoals wandelen. Dat vindt hij fantastisch. Laatst was mijn vader hier en toen zijn we ook samen met Raaf gaan wandelen. Dat is ook leuk.”

Racen

“Ik vond het altijd heel leuk om te racen in de bak door de pionnetjes en vaardigheid te oefenen, dat is echt zijn specialiteit. In de toekomst wil ook graag eens een wedstrijdje rijden, gewoon om te kijken hoe dat gaat. Ik heb alleen geen auto of trailer en doordat ik nu op mijzelf woon is Raaf ook van stal verhuisd naar een paddock paradise aan het bos. We hebben op dit moment ook geen bak ter beschikking dus rijden we alleen in het bos. Toch wil ik als we weer tijd hebben het mennen en vaardigheid weer oppakken. Doen wat we beide leuk vinden en een wedstrijdje proberen. We zien wel hoe het gaat.”

Vakantie

“We zijn afgelopen zomer samen op vakantie geweest. Ik werkte voor twee maanden op Schiermonnikoog en heb Raaf toen meegenomen. We hebben in de zee gezwommen, door de duinen gewandeld en we zijn het dorp in geweest. Het was erg leuk en er waren heel veel nieuwe dingen voor hem die hij nog niet kende. Vorig jaar ben ik ook een keer op buitenrit geweest ergens anders met stalgenootjes toen ben ik ook gaan mennen. Dat was ontzettend leuk, maar ik kan niet overal zo heen. Ik hoop dit wel vaker te mogen doen, want we hebben veel plezier en ik deel onze avonturen op de Instagram die ik heb gemaakt voor Raaf, namelijk teamraaf. Het is leuk om als herinneringen te bewaren.”

Rianne de Bruin voor Mensport

Foto’s: Bo van Bae Productions