Marieke Logtenberg en Fries Jochem: “Hij had duizend-en-een redenen om weg te rennen maar dat deed hij niet”

0
445

Marieke Logtenberg was vroeger springruiter en heeft sinds juni dit jaar haar enkelspan menbewijs gehaald. Ze wilde voornamelijk gaan mennen, zodat ze lekker met het gezin op pad zou kunnen gaan. Een picknickmand achterop en er een leuk uitje van maken. “Ik heb altijd al gehouden van het buitenrijden in het bos. Al was één van mijn laatste menavonturen met Jochem wel heel spannend.”

Angst

“Eigenlijk heb ik altijd wel angst gehad voor het mennen. Ik was altijd gewend in het zadel te zitten. Voor mijn gevoel had ik onder het zadel meer controle, ook omdat je kunt communiceren door non-verbale communicatie. Op de bok kan dit minder, al voelt mijn paard de spanning wel door de leidsels. Als je eenmaal voorbij dit stadium bent en weet dat je ook veel met stemgebruik kunt doen, dan valt het allemaal wel mee. Jochem weet nu bij de kleinste beweging al wat er van hem wordt gevraagd.”

Leerschool

“Mijnervaring met mennen is dat je echt een leider moet zijn en dat het paard op jou moet vertrouwen. Jochem en ik zijn beide in opleiding geweest. In eerste instantie was ik ook

wat angstig en als Jochem iets engs zag dan ging hij zijwaarts. Ik moest hem het vertrouwen geven. Dit heb ik samen met de instructeur geoefend. We zijn door straten gereden met vlaggetjes, langs voetbalvelden en langs containers die geleegd werden. In het begin heb ik de instructeur vervloekt. Maar als je dit eenmaal hebt overwonnen dan weet je zeker dat je kunt mennen.”

Meer durven

“Mijn Fries is als vierjarige, voordat ik hem kocht, ook wel eens aangespannen gereden. Ik heb daarna vijf jaar lang met hem buitengereden onder het zadel, dus hij was klein en groot verkeer al gewend. Nu is hij tien en kwam hij voor het eerst weer eens voor de wagen. Hij wist alles nog en deed het direct super. Daar heb ik wel veel geluk mee. Daarnaast is een ervaren groom ook heel fijn. Door Iris, mijn groom, ben ik steeds meer gaan durven. De woonwijken in, de bossen door, bruggen over en straten oversteken.”

Hagelbui

“We kwamen tijdens een rit in een extreme regen- en hagelbui terecht die heel lokaal was en niet was voorspeld. Ik had Buienradar nog gecheckt. Maar we werden echt overvallen door de bui. En op het moment dat het begon te hozen, zag ik geen hand meer voor ogen. Alle hagel en regen sloeg in mijn gezicht. Ondanks dat moest ik op Jochem blijven letten. Zoals paarden altijd doen, wilde hij zich omdraaien met zijn kont in de regen, zodat zijn hoofd uit de regen was. Hierdoor had ik geen verbinding meer op mijn leidsels. Iris is toen van de wagen afgestapt, naast hem gaan lopen en tegen hem gaan praten. Zo heeft ze de rust bewaard en hem voorwaarts gehouden.”

Gegild en geschreeuwd

“Toen Jochem eenmaal voorwaarts liep, sprong Iris weer op de bok. De straten liepen vol met water en we wilden snel naar huis. Er kwam een auto om de hoek zeilen en die bestuurder lette totaal niet op. Wij hebben heel hard gegild en geschreeuwd in de hoop dat hij ons toch zou zien en horen. Hij kon nog net een slinger maken om een botsing te voorkomen. Jochem kreeg de plas water over zich heen, maar liep gewoon door. Ik was zo trots, want hij wilde ons echt veilig terugbrengen. Hij had duizend-en-een redenen om weg te rennen maar dat deed hij niet.”

Eyeopener

“Ik kreeg wel eens de opmerking: ‘je hebt geen hoed of cap op tijdens het mennen’, maar dat hebben zoveel niet dacht ik. Met het rijden ben ik juist altijd heel precies geweest met het dragen van een cap, maar je volgt toch de groep. Met deze rit heb ik wel gemerkt dat het niet alleen belangrijk is voor je veiligheid, maar ook ter bescherming. Een andere les is altijd je voeten stevig voorop de bok houden. Mocht je door een kuil rijden, dan word je niet gelanceerd. Wij werden nog net niet gelanceerd. Gelukkig is alles goed afgelopen tijdens deze bijna dodelijke rit.”

Aanvulling

“Ik neem sinds kort ook weer dressuurlessen, een mooie aanvulling op het mennen. Mijn rechterhand is sterker dan mijn linkerhand en voor de kar zie je dat Jochem niet meer recht loopt. Als je minder druk op één van de leidsels hebt dan gaat hij die kant op. Het is een soort slecht uitgelijnde auto. Beide disciplines vullen elkaar heel mooi aan. Ik vind mennen nu echt zo ontzettend leuk om te doen.”

Nadeel

“Het grootste nadeel van mennen is dat je zoveel materiaal nodig hebt, voordat je kunt beginnen of kunt ervaren of je het leuk vindt. Ik heb mij gek gezocht op internet om bedrijven te vinden die lessen aanbieden. In het Oosten is er haast niks te vinden, ik moest naar Drenthe voor mijn menbewijs. Eigenlijk zou je net zoals je dressuurlessen krijgt, ook menlessen moeten kunnen volgen. In ieder geval hier in de buurt, maar misschien is de markt daar gewoon te klein voor. Dan moeten we er denk ik voor zorgen dat meer mensen het mennen leuk gaan vinden.”

Rianne de Bruin voor Mensport