Mandy Linsen: “Het is gewoon echt een gezinspony en we hebben haar ook in onze planning meegenomen”

0
509

Mandy Linsen en haar man Harry hebben samen drie kinderen. Ze vormen een liefdevol gezin en kochten drie jaar geleden een nieuws gezinslid erbij, namelijk een pony. Zodat ze daarop konden gaan rijden en mee gaan mennen. Als gezin hebben ze de nieuwe aanwinst uitgezocht en gekocht.

Gezinspony

“Mijn middelste zoontje reed op de manege en ik heb vroeger ook gereden. Hij moest van mij op een sport en koos paardrijden uit na een ritje op een pony bij een boerderij. Als je dan uiteindelijk iedere week langs de bakrand staat, begint het toch weer te kriebelen. Zodoende zijn ben ik weer begonnen. Of je nu iedere week met twee personen bij de manege rijdt of een eigen pony koopt, het geld zijn we er toch aan kwijt. Dus dan is het leuk om een gezinspony te hebben, waar we allemaal dus iets aan hebben. Dat is de start geweest van onze ponyavontuur met Kahlua. We hebben haar gekocht in 2018 en zijn dus nog niet zo heel lang bezig. ”

Delen

“In eerste instantie hebben we Kahlua gekocht om erop te gaan rijden, zowel mijn zoontje als ik. Mijn man Harry wilde ontzettend graag mennen. Er is ons vertelt door de vorige eigenaren dat ze beleerd zou zijn voor de kar. Ze werd op dat moment alleen onder het zadel gereden. Ik rijd nog steeds en mijn zoontje rijdt af en toe. Vooral als ik vraag of hij mee wil gaan om een rit in het bos te maken. Ik ben sinds kort begonnen met het dressuur op te pakken. Ik deed voorheen ook alleen maar recreatief rijden onder het zadel. Het is wel een veelzijdige pony, want we hebben ook een bijrijder die met haar springt. Harry ment dan nog en we rijden trec. Zodoende moet ik haar delen met drie man.”

Leren

“Met het mennen gaan we meestal met z’n tweeën op pad of met het hele gezin. Ik vind het wel heel leuk en ik moet zeggen dat het ook echt wel kriebelt. Harry ment dan, maar misschien dat ik het zelf ook wel wil oppakken. Ik heb soms ook wel de leidsels in handen. In juni 2020 hebben we haar weggebracht om te beleren, zodat ze een goede basis had. Wij wisten van niks natuurlijk. Een maandje later kwam ze alweer terug, want ze kon het al wel en nu moesten wij het nog leren. Er zijn plannen om een mencursus te volgen, maar we zijn nu al doende aan het ontdekken hoe het allemaal werkt met de ritjes door het bos. Je hebt natuurlijk wel een aantal kilo’s voor de kar en je wilt wel weten wat je moet doen.”

Ontdekken

Het is een pony met een eigen wil. Ik rijd er natuurlijk al op sinds 2018 en Harry is nog niet zo lang bezig met het mennen. Ik weet hoe, en waarop de pony reageert, daar moet Harry nog in groeien. Kahlua heft een consequente aanpak nodig, anders neemt ze een loopje met je. Als Harry op de kar zit dan is hij heel voorzichtig en probeer ik hem daarop te wijzen. Het is erg leuk om het samen te ontdekken. Het is gewoon echt een gezinspony en we doen er als gezin ook van alles mee dat is erg heel leuk.”

Uitbreiden

In eerste instantie kochten we een heel oud karretje, want dat was goed genoeg. Daar konden we prima mee beginnen, dachten we. Maar die oude kar was al heel snel weer weg. We hebben een marathonwagen gekocht waar we als gezin samen mee op pad kunnen. We proberen het zo steeds verder uit te breiden en de uitdaging te zoeken in wat we nu weer kunnen doen en uitproberen. Op die manier blijf je wel bezig en dat is fijn. Kahlua doet ook lekker haar eigen ding en ze is ontzettend enthousiast. We hebben er allemaal plezier in.”

Spannend

“In de periode van 2018-2021 heeft Kahlua straalkanker gehad. In juni 2020 is ze daaraan geopereerd en ze heeft nu nergens last van. Maar je weet natuurlijk niet of het terugkomt en dan is het maar de vraag hoe lang je dan nog met haar kunt rijden en mennen. Het is natuurlijk een gok die je neemt, maar die nemen we graag. Toch blijf ik het elke keer wel spannend vinden als ik haar hoef optil of als de hoefsmid langskomt, want wat als ze toch weer iets heeft. Tot nu toe gaat het hartstikke goed. In december 2018 hebben we een ander paard erbij gekocht als gezelschap voor Kahlua. Daar is onze bijrijder veel mee bezig.”

Samen

“Dat we het samen doen als gezin is vanaf het begin al de insteek geweest en dat maakt het zo leuk.Kahlua heeft voorheen schijnbaar ook op de manege gelopen, maar ze is toen verkocht omdat menig kind ervan af vloog. Voornamelijk in de winterperiode, omdat ze dan zo fris is. Dat hebben we zelf ook ervaren dus houden we haar structureel bezig. We hebben haar dan ook in de planning van het gezin meegenomen. Er zijn vaste dagen waarop we met haar bezig zijn. Op die manier hoort ze echt bij het gezinnetje. De bijrijder rijdt op dinsdagavond, ik rijd op donderdagavond en in het weekend wordt er meestal gemend. Zodra er wat tijd vrij is tussendoor, dan spenderen we die ook met haar. Gewoon knuffelen, poetsen en aandacht geven.”

Plezier

“Het is de bedoeling dat we in de toekomst een keer een wedstrijdje gaan rijden, dat is het doel. Marathon rijden lijkt ons heel leuk, maar we moeten eerst wat zelfverzekerder achter het stuur zitten. We zijn nu nog bezig met z’n allen te ontdekken wat wel en niet werkt terwijl we recreatief buitenritten doen. Heerlijk rijden in het bos en buiten bezig zijn. We hebben overigens genoeg toekomstplannen, want zo willen we uiteindelijk ook het andere paard waar de bijrijder nu op rijdt voor de wagen beleren. We moeten dan alleen nog de tijd vinden om al deze plannen uit te voeren. Met z’n allen plezier hebben, inclusief de pony dat is het belangrijkste voor ons. Dan is het goed.”

Rianne de Bruin voor Mensport