Maak kennis met het jurylid: Marjet Westerhoff

0
290
Marjet Westerhoff met Hercules (Foto: privébezit)

In de komende periode zullen we geregeld nader kennismaken met een official in de mensport: juryleden, technisch afgevaardigden en parcoursbouwers. Hoewel ze allen de titel official mogen voeren, zijn dit ook ‘gewoon’ vrijwilligers die de paardensport of in dit geval de mensport een warm hart toedragen. Tenslotte zijn ze er voor de deelnemers. Want zonder officials geen wedstrijden.

Dit keer maken we kennis met Marjet Westerhoff. Marjet is jurylid mennen dressuur (en jurylid dressuur onder het zadel) en woont in het Groningse Blijham.

Actief in de mensport

Marjet heeft vroeger onder het zadel gereden (en jureert ook in die tak van de paardensport vaak op wedstrijden) en is sinds 10 jaar zelf ook actief aan het mennen (dressuur) en niet zonder succes.
Het paard Belandro (Ulandro X Proloog) heeft ze tot het niveau ZZ weten te brengen en heeft daarmee ook mooie resultaten behaald. In de tussentijd had ze naast Belandro ook al Hercules op stal (Aaron HBC X Larix) die inmiddels ook al de nodige resultaten heeft behaald en ook al Z startgerechtigd is. Nu wordt de jonge Merlijn (Bocellie X Fabricius) opgeleid om in de voetsporen van Belandro en Hercules te treden.

Warm hart voor de dressuursport

Marjet is gaan jureren omdat ze de dressuursport een warm hart toedraagt en door het jureren graag een positieve bijdrage aan deze sport wil leveren.
‘Vanuit mijn motto “niet met geweld en kracht, maar met geduld en zacht wordt resultaat verkregen”, train ik mijn paarden, geef ik instructie en beoordeel ik de getoonde proeven, waarbij voor mij het paard een ‘happy athlete’ moet zijn dat de gevraagde onderdelen met vertrouwen in de ruiter/menner uitvoert volgens het scala van de africhting’.

Ruim 20 jaar

Al ruim 20 jaar (sinds 2000) jureert Marjet dressuur onder het zadel. Nadat ze zelf een aantal jaren aan het mennen was, is ze sinds 2016 ook actief als jurylid dressuur mennen. Jaarlijks is Marjet zo’n 15 keer als jurylid mennen of dressuur bij de dressuurbaan te vinden.

Harmonie

Wat voor Marjet het jureren zo leuk maakt, is omdat ze op deze manier de deelnemer probeert te stimuleren om in harmonie te werken aan de opleiding van de combinatie. ‘Ik kan echt genieten van een proef die dressuur technisch goed uitgevoerd wordt en waar de puntjes op de i worden gezet door een precieze uitvoering van het gevraagde’.

Bijzondere ervaringen

Als jurylid maak je natuurlijk ook wel eens gekke, leuke of vervelende dingen mee. Leuk waren de keren dat ze uitgenodigd werd om op de Hippiade te mogen komen jureren. Maar het leukste was dressuurproef die beloond kon worden met een monsterscore: ‘ik kreeg gewoon kippenvel van die proef, zo mooi!’
‘Het vervelendste wat ik heb meegemaakt is het uitsluiten van een deelnemer door het op een niet juiste manier toepassen van de hulpen. Dit was een moeilijk maar in mijn ogen een rechtvaardig besluit, dat me toch een aantal nachten wakker heeft doen liggen’.

De tip van Marjet voor deelnemers

Ken je proef. Weet wat er gevraagd wordt en hoe de uitvoering moet zijn. Dit kun je allemaal terugvinden in het dressuurproevenboekje. Het scheelt echt veel als de proef vloeiend wordt uitgevoerd en, het klinkt simpel maar dat is het niet, het gevraagde wordt getoond.

Herinneringen maken we samen

Een mooie afsluiting van deze kennismaking is dat deelnemers niet zonder de jury kunnen en de jury kan niet zonder de deelnemers. Samen maken we van elke wedstrijd een prachtige herinnering.
‘Wees trots op je paard en hetgeen jullie samen doen. Neem de tijd om je paard af te richten en maak er geen wedstrijd van om zo snel mogelijk het hoogste niveau te behalen. De jury probeert de proef altijd vanuit een positief kritische houding te beoordelen.

Er wordt vaak gesproken over 6-jes juryleden, maar is dat wel altijd correct? Pas eens zelfreflectie toe: zijn het echt 6-jes juryleden of heb je een 6-jes proef getoond en kun je met de opmerkingen/tips van de jury aan het werk om de volgende keer een nog betere prestatie neer te zetten.

Kortom:
Laten we met respect voor elkaar samen genieten van onze prachtige sport!

Bron: Mensport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan.

Foto: Privébezit